Разграничаването им е според инфекциозния потенциал

Заразените с вируса Sars-CoV-2, които не показват никакви симптоми на заболяването, могат да бъдат 4 типа. И два от тях са опасни за другите хора, защото могат да ги заразяват. Така смятат италиански експерти, цитирани от в.“Кориере дела сера”. Според Матео Басети, директор на отделението за инфекциозни болести в поликлиниката “Сан Матео” в Генуа, все още няма окончателни научни заключения за ролята при разнасянето на заразата от страна на позитивните за COVID-19 без симптоми. Често те дори не знаят, че са заразени. Въпреки това експертите ги разделят на 4 групи.

Първият тип са

заразени без

абсолютно никакви

симптоми - те се

смятат за много

малко заразни

за другите хора, тъй като при тях вирусният “товар” е много нисък.

Вторият тип са хората, при които вирусът се намира в инкубационна фаза, и ще прояват оплаквания в рамките на дни.

Третият тип са хората с много леки симптоми – те нямат температура, кашлица или дихателни проблеми, а може би само лек конюнктивит.

Четвъртият тип са хора, които са преболедували и все още са положителни, но клинично са оздравели.

От тези четири типа най-опасни за здравите хора, тъй като могат да ги заразят, са вторият и третият тип. И при четирите типа заразени без симптоми обаче резултатът от теста за вируса е положителен.

Разликата в случаите произтича от това

доколко е силен

първоначалният

заряд - “товарът”

на вируса,

количеството на

инфекциозни

частици

То не се измерва при тестовете в различните лаборатории. Това може да се направи единствено в някои специализирани центрове за изследване на движението на епидемията.

Според Басети е много важно четирите типа заразени без симптоми да бъдат разграничени едни от други, защото едните могат да предават заразата, а другите – не. Той смята, че хората с висок заряд на вируса трябва да бъдат поставени в изолация, докато онези с нисък “товар” няма да инфектират с вируса други. Басети препоръчва при евентуална втора вълна на епидемията вниманието да се концентрира именно върху ролята на заразените без симптоми.

За да се избегне в бъдеще объркване между зараза с коронавирус и с обикновен сезонен грип, Басети препоръчва хората да се ваксинират против грип.

Въпреки че все още не е готова ваксина срещу COVID-19, се очаква до края на септември да бъдат готови първите дози. Компанията, осигурила си ексклузивния договор за произвеждането й, предвижда то да тръгне в различни бази, за да може да се разпредели навсякъде по света. Очаква се дотогава регулаторните агенции да са дали зелен светофар за това, след като са оценили положително резултатите от различните клинични фази. Първата е свързана със сигурността и безопасността, а втората и третата – с ефикасността. Окончателното одобряване се очаква през октомври. Италия не е включена в експериментирането на ваксината, но в град Помеция, до Рим, ще бъде произведено част от количеството ваксини.

След като мина

през първата фаза,

ваксината ще бъде

изпробвана върху

10 000 английски

доброволци Изследванията от втората и третата фаза ще бъдат разделени на два ръкава. Група А ще получи ваксината, а група Б – плацебо.

В Италия ваксинирането ще се организира от Министерството на здравеопазването и ще бъде безплатно, както е и с антигрипните ваксини. Предимство имат хората над 65-годишна възраст и хронично болните. И в тези случаи обаче най-напред ще бъдат ваксинирани здравните работници и хората с крехко здраве.

Първото масово ваксиниране ще започне в началото на 2021 г. Не се предвижда ваксината да се продава в аптеките, поне докато трае епидемията.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим