Изследователите тренират 10 г. един по един етапите, а отглежда органа само за 30 дни

Учените от университет в Питсбърг, САЩ, и колегите им от Центъра по регенеративна медицина създадоха напълно функциониращ мини черен дроб от човешки кожни клетки и успешно го трансплантираха в плъх. Екипът споделя стъпка по стъпка опита си в специализираното сп. “Селс”.
Потенциално революционната технология проправя пътя към
решение на
проблема с
донорски органи
Усъвършенстването на отделните етапи отнема на екипа повече от десетилетие, но самото отглеждане на малкия орган в биореактор протича само за месец.
В естествена среда съзряването би отнело до 2 години, обяснява специалистът по регенеративна медицина д-р Алехандро Сото-Гутиерес.
Процесът започва с вземане на проби от кожни клетки от различни хора. След това учените ги препрограмират чрез т.нар. фактори на транскрипция. Клетки, наречени индуцирани плюрипотентни
стволови клетки,
минават през
препрограмиране
до състояние, подобно на недиференцирани ембрионални стволови клетки. По-нататък те се манипулират допълнително, за да се развият като чернодробни клетки. Финално материалът се внася в биореактор, където се създава органът.
Екипът трансплантира мини органи в пет мишки с потиснат имунитет. Смисълът е да се намали рискът от отхвърляне на трансплантираните органи.
Четири дни след присаждането се установява, че трансплантираните органи работят - изследванията доказват човешки чернодробни протеини в кръвния серум на опитните животни. Малките черни дробчета
отделят жлъчни
киселини и урея
точно като
нормален
черен дроб
За първи път се описва такова биоинженерно “сглобяване” на работещ в жив организъм черен дроб от многофункционални стволови човешки клетки.
На следващ етап екипът се надява да разшири проекта си с изпитване на функционалността на черния дроб при животни, които са по-дълголетни.
Крайната цел е се стигне до отглеждане на пълноценни човешки органи за трансплантация.
“Ако проектът ни продължи да напредва в правилната посока и друга технология не вземе преднина, вероятно
след около 10 г.
бихме могли
да имаме
универсален
черен дроб
за присаждане
без необходимост от донорски орган, твърди Сото-Гутиерес.
Това развитие би променило съдбата на милиони хора, които развиват чернодробна недостатъчност. При използване на собствени кожни клетки за изходен материал рязко се снижва и посттрансплантационният риск от отхвърляне на органа. Основен проблем при трансплантация е заложеният от природата механизъм организмът да се бори с всяко чуждо присъствие в тялото. Този конфликт просто няма да присъства при биоинженерното създаване на органи.