Необосновани опасения спират мъжете с увеличена простата през последните месеци да се обърнат към специалист. Уролозите в Хил клиник споделят, че все повече пациенти идват с усложнения, а голяма част от тях се нуждаят и от катетър. Внезапното спиране на уринирането, което е познато и като "запушване" е сериозно състояние, което изисква спешна лекарска помощ. Самолечението също е много опасно - то маскира симптоматиката, но не решава проблема. Обикновено оплакванията започват след петдесетгодишна възраст и първата реакция на мъжа е да потърси алтернативни методи, билки, хранителни добавки. Истината е, че нарастването на простатната тъкан и затрудненията в уринирането не могат да бъдат спряни по този начин.

Една столична клиника обяви, че отваря "зелен корирод" за пациентите си, което ще рече, че работата е организирана така, че болният не се среща с други пациенти или с членове на екипа, които не са пряко ангажирани с диагностиката или лечението му. Това е специализираната в урология и онкоурология Хил клиник. Разговаряме с един от уролозите там д-р Александър Боцевски.

- Д-р Боцевски, кои са причините за появата на уголемена простата?

– Доброкачествената простатна хиперплазия е състояние, което се развива бавно, но неотменно. Не са ясни напълно причините за появата му, но безспорно възрастта е фактор, който силно влияе върху ДПХ, затова се предполага, че връзка има хормоналният дисбаланс. В практиката си не съм срещал мъж, който да е успял с природни средства, билки или хранителни добавки да спре процеса на разрастване на простатната жлеза. Трябва да се знае, че при напреднал стадий на доброкачествената простатна хиперплазия, когато простатата вече е станала много голяма, единственото ефективно лечение е операцията.

– Вие използвате лазер за борба с уголемяването на простатата?

– Да, известни сме с огромния си опит в областта на лазерната урология. Извършили сме хиляди операции и хиляди мъже са възвърнали по безкръвен и щадящ начин способността да уринират нормално. Тъй като при премахване на простатата с лазер не се изисква пълна упойка, това е чудесен метод за лечение на мъже с придружаващи заболявания, диабет, сърдечно-съдови изменения, хипертония. Използваме метод, който позволява отделената простатна тъкан да бъде хистологично изследвана за евентуален раков процес. Операцията е кратка, мъжът е буден през цялото време и дори наблюдава на екран как се извършва енуклеацията. Кръвозагуба няма, показателите стоят стабилни, често пациентите разговарят с анестезиолога или хирурга, случва се да се разкаже и виц. След интервенцията пациентът остава само 24 часа и бива изписан в отлично състояние, често и без катетър. Това е особено важно за някои хора сега, в обстановка на пандемия, когато искат да прекарат възможно най-кратко време в болница. Другото предимство в Хил клиник е, че настаняваме оперираните в индивидуални стаи както в полза на комфорта им, така и като мярка срещу евентуални инфекции.

- Какви усложнения могат да настъпят, ако мъжът не се обърне навреме към специалист?

- Увеличената простатна тъкан спира пътя на урината, което неизбежно води до задръжка на урина в пикочния мехур. Оттук идват редица проблеми - образуване на камъни, чести инфекции, нарушаване функцията на мехура. Непрекъснато пълен с течност, мехурът губи своите еластични фунции, затова при прекалено късно направена операция вече нямаме простата, която да затруднява микцията, но имаме увреден пикочен мехур. Задръжката на урина може да наруши и много нежни орагни като бъбреците. Болните бъбреци не могат да филтрират достатъчно добре кръвта, развива се бъбречна недостатъчност или раздуване (хидронефроза). Рецидивиращите инфекции са също чест спътник на ДПХ. Затова моят съвет към мъжете е да не пренебрегват симптомите на увеличена простата, да я лекуват навреме и със съвременни средства, за да си спестят много други здравословни проблеми.

За повече информация позвънете на 02 439 3131 или посетете сайта на Хил клиник: https://hillclinic.com/promotsii/30-lv-pregled-i-izsledvaniyata-na-prostatnata-zhleza-prez-july/