Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора вече са пострадали от тях, съощиха в предаването на Нова тв "Събуди се". Наскоро дете е било нахапано от 20 кърлежа в столична градинка, а в Пловдив е починала жена след ухапване от нимфа - така се нарича средната фаза от развитието на кърлежа, която има нужда от кръв, за да се развие. Задържа се само 2-3 дни на кожата и може да остане незабелязана. Затова тревата трябва редовно да се коси и да се пръска.

„Сезонът е най-подходящ за активността на кърлежите. Това е нормално и е свързано с времето. Когато е по-хладно и влажно има много кърлежи, когато е сухо и топло няма ”, обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Заради обилните дъждове бум е имало не само през май, но и през юни и дори началото на юли.

По думите й когато се затопли по-трайно, активността на кърлежите ще намалее. Вторият бум се очаква наесен, през септември и октомври.

Освен лаймска болест, която се лекува, но има опасност да се активира отново, кърлежите причиняват и няколко вида трески, с висока температура и отпадналост - успешно лечими.