В Кюстендил се готвят за военнополеви лечебници

На всеки 15 дни екипи от различни болници в Пловдив, включително частни, ще командироват свои екипи анестезиолози в УМБАЛ “Св. Георги” в града, където в момента се лекуват пациентите с COVID-19 от там. Целта е те да заместват колегите си, които да могат да почиват, тъй като, както навсякъде в страната, и там тези специалисти недостигат.

Такъв график за следващите 3 месеца са изготвили от областната управа в Пловдив на заседание в понеделник между директорите на болниците и областния управител Дани Каназирева, каза пред “24 часа” Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници и собственик на частна болница в града.

“В момента в Пловдив има само двама пациенти с COVID на апаратна вентилация и 14 - на интензивни грижи, и тъй като са малко, се лекуват в УМБАЛ “Св. Георги”, която има специализирани инфекциозна и интензивна клиника. Проблемът, както и на много други места, е, че не им достигат екипи анестезиолози, които да обгрижват хората, защото първо са преуморени, а и попринцип не са достатъчни. Затова взехме подобно решение, защото иначе ще уморим лекарите от преумора. Да се концентрират специалисти, е истинският начин, по който може да се помогне”, обясни Грудев.

Той отрече и да са верни твърденията, че частните болници отказвали да приемат пациенти с коронавирус. За подобен проблем съобщиха директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, както и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов, който след 14-дневна карантина, в понеделник се върна на работа.

“Лайтмотивът, че частните болници странят и не искат да се включат, върви от началотo на извънредното положение, а не е така”, коментира Грудев и допълни, че и сега в инфекциозното отделение на частната болница “Св. Иван Рилски” в Пловдив се лекували пациенти с коронавирус. Ако някоя частна болница не е приела пациент пък, можело да става дума за пренасочване, защото няма нужната подготвеност да го приеме.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от края на март, с която задължава голяма част от болниците в страната да подготвят COVID отделения и да приемат такива болни, не била отменена, обясни той. Още тогава обаче областният щаб в Пловдив изготвил списък на болниците в града, които да се включат в лечението на болните по график. Първа пациенти започнала да приема областната болница “Св. Георги”, тъй като тя разполага и със специализирани звена. Когато случаите се увеличили, болни започнали да се карат към 3 от частните болници в града, които били следващи в графика. След тях пък били други общински болници.

“Този вариант беше предложен на здравния министър още в началото и той го прие. Целта е да не се блокират всички болници. Така че, когато предлагаме да се оформят COVID болници, визираме точно това. Причината е, че интензивните грижи трябва да се полагат там, където има достатъчно апаратура, специалисти и опит, защото, при болните от коронавирус не става дума за обдишване на общия принцип, а е по-сложно като процедура. Във всяка областна болница има такова отделение, останало още от преди реформата, и затова смятаме, че те трябва да са основните. Те трябва да бъдат подпомогнати с апаратура, специалисти, логистика, предпазни средства и лекарства, за да поемат тази вълна най-високопрофесионално”, каза Грудев.

Същият принцип са приложили и в Бургас, допълни Грудев и увери, че при евентуално увеличение на болните по Черноморието с началото на сезона, частните болници имат готовност да се включат в приема на пациенти.

“Болницата няма да издържи. Няма кой да лекува. Или ще бъдем принудени в един момент в Дупница да се лекуваме, или трябва да се минава на полеви тип болница. Идват много тежки дни”, алармира в понеделник пък кметът на Кюстендил Петър Паунов. В местната болница има 15 пациенти, но заразените в града непрекъснато се увеличават. “Имаме 2-3 пулмолози и те изнемогват”, оплака се Паунов. 400 обаждания има Спешният център денонощие.

Заразата в Кюстендил вече не е ограничена само в ромския квартал “Изток”, обясни Паунов.