Тест сред 6000 души показа, че високата масленост скъсява теломерите

Помислете внимателно, преди да напазарувате в сектора за млечни продукти в супермаркета. Правилното решение може да прибави години към живота ви. Такъв е съветът на учени от университета “Бригъм Йънг” в американския щат Юта, според чието проучване обезмасленото или нискомасленото прясно мляко (до 1%) може да ви подмлади значително.

Биологическата възраст на организма при хора, които редовно пият такава напитка, е с 4,5 години по-млада от тази при любителите на мляко от 2 процента, сочи изследването. А онези, които приемат пълномаслено краве мляко в изобилие, процесът на стареене е още по-бърз от нормалния. Извода си екипът е направил, изследвайки ДНК на 6000 пълнолетни американци.

“Изненадахме се колко голяма е разликата – коментира ръководителят на изследването проф. Лари Тъкър. – Ако сте решили да не загърбвате пълномасленото мляко, трябва да сте наясно за последствията”, цитира го в. “Дейли мейл”.

Проучването проследява връзката между дължината на теломерите и честотата и вида на млякото, което се консумира (пълномаслено, от 2, 1 или 0 процента). Теломерите – това са окончанията на човешките

хромозоми,

които определят

реалната

биологична

възраст на тялото

Като защитни капачки те предпазват хромозома от разнищване. Когато тези окончания станат прекалено къси, клетките престават да се делят, организмът старее бързо и става по-податлив на сърдечносъдови болести, рак, диабет.

Теломерите са биологически часовник - с годините всеки път, когато клетката се дели, губим по малко от дължината им. Затова, колкото по-възрастен е човек, толкова по-къси са неговите хромозомни окончания.

Изследователите от Юта доказват, че колкото повече високомаслено мляко пие човек, толкова повече се скъсяват теломерите му. Това става с всеки процент повишаване на маслеността. Участниците в теста,

които пият мляко

от 2, а не от 1

процент, имат

69 по-къси

базови двойки

 – мерната единица за теломерите. Еквивалентът на това скъсяване е над 4 години остаряване. У пиещите редовно пълномаслено мляко от 3,6 процента е констатирано скъсяване със 145 базови двойки (9 години състаряване) спрямо консуматорите на обезмаслено мляко.  Теломерите са окончанията на човешките хромозоми.

Теломерите са окончанията на човешките хромозоми.

60 на сто от подложените на теста са обявили, че пият редовно 2% или повече пълномаслено краве мляко, 27 на сто - обезмаслено мляко или такова до 1 процент, а 13 на сто въобще не пият мляко. Изненадващата констатация е, че хората, които въобще не пият мляко, също имат по-къси теломери, тоест стареят по-бързо от консуматорите на обезмаслено мляко.

Екипът на Тъкър няма обяснение защо става така, тъй като е изследвал само резултата, а не причините, но с експеримента си той доказва, че такава връзка има. Хипотезата на учените е, че пълномасленото мляко стресира клетките, уврежда ги и допринася за умирането на телесна тъкан. Според проф. Тъкър хората, склонни да пият пълномаслено мляко, приемат по-принцип и по-мазна храна, повече наситени мазнини. А затлъстелите хора са с по-къси теломери наред с пушачите спрямо непушачите и тези, които водят заседнал начин на живот. Онези, които наблягат на плодовете, зеленчуците, фибрите, имат по-дълги окончания на хромозомите и съответно организмът им младее.

Спорът постно

или тлъсто

мляко се води

от десетилетия

При първото е премахната частично или изцяло мазнината, затова то има по-разреден и леко синкав вид. Хранителната му стойност е много по-ограничена от пълномасленото мляко. От него изчезва витамин А, който е много важен, липсата му води до влошаване на зрението и е най-честият причинител на т. нар. кокоша слепота. Недостигът на витамин А може да причини кожни проблеми, а при децата - забавяне на растежа. Затова е добре да се набавя в достатъчно количество от останалите храни.

“Млякото е една от най-противоречивите храни. Мога да изложа безброй причини както “за”, така и “против” него – казва Тъкър. - Трябва да познаваме нуждите на собствения си организъм”. Той добавя, че резултатът от изследванията на екипа му подкрепя препоръката на американските здравни служби да се пие мляко до 1% и да се избягва пълномасленото.

Фактическата и биологическата възраст са две различни неща, обяснява “Дейли мейл”. Първата брои времето, което е изминало от раждането на човека. Втората отчита пораженията, които са се натрупали с годините в различните видове клетки и тъкани на тялото.

Биологическата възраст е известна още като физиологична или функционална. Тя се влияе от гените, но и от начина на живот като хранене, физически упражнения, сън и особено злоупотреба с цигари и алкохол – все фактори, които състаряват.

Например, ако един 25-годишен човек нагъва богата на наситени мазнини храна и много захар, не се движи, пуши и пие без мярка, биологическата му възраст ще е много по-висока от четвърт век.

Различни биомаркери в организма се използват за измерване на биологическата възраст. Сред тях са теломерите, с които завършват хромозомите – носители на ДНК. Те стават нестабилни не само от възрастта, но и от вредните

навици, които

намаляват

способността им

да произвеждат

здрава млада плът,

например от консумацията на наситени мазнини, а нормалното мляко е около две трети такива мазнини, които специалистите съветват хората да намалят или избягват. Доказано е, че те причиняват възпаления в тялото, видоизменят стомашните бактерии, водят до оксидативен стрес - натрупване на свободни радикали в клетката, които я увреждат.

“Да пиеш мляко, не е лошо нещо – заключава Лари Тъкър. – Просто внимавайте какъв вид е то.” Изводите от изследването му са публикувани в сп. “Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие”.