26°C   София
 

Пациентът е имал невероятен късмет, че възпаление е образувало съединителна тъкан и не се е стигнало до пробиви и перитонит

Д-р Кирил Георгиев от 36 г. работи в Клиниката по хирургически болести към Университетската болница за активно лечение “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора. Завършил е Медицинския университет в Пловдив. Има две специалности – по хирургия и по медицинска онкология. Републикански консултант по хирургия.

Професията среща хирурзите с едни от най-необикновените случаи в медицината. Такава история е операцията на 28-годишен мъж, който с невероятен късмет и благодарение на уменията на д-р Кирил Георгиев и екипа му оцелява след неизвестно колко продължил живот с рекорден брой железни предметаи в корема.

- Д-р Георгиев, случвало ли ви се е да оперирате при подобни обстоятелства?

- Имали сме пациенти, погълнали железни предмети, главно излежаващи наказания, но

за първи път в дългата

си хирургическа практика

виждам толкова много

предмети в тялото

на пациент

В случая не е ясно как са погълнати. За щастие, операцията премина по предварителния ни план и без усложнения, пациентът ни се възстановява и вече е преместен от реанимация в Клиниката по хирургия. Най-критичният период отминава, но винаги са възможни усложнения. Надяваме се на благоприятен ход и до 10-ина дни да го изпишем.

- Той ли ви потърси и как са се озовали в корема му железата?

- Не е ясно как са погълнати. Още преди постъпването го консултирах по покана на неговия лекуващ лекар и знаехме, че има оплаквания и чужди тела в стомаха. Приехме го и направихме допълнителни изследвания, включително образни. Събрахме се с колегите д-р Ален Петров, д-р Иван Димитров и анестезиоложката д-р Даниел Димитрова, обсъдихме случая и взехме решение как да протече оперативното лечение. Но въпреки предварителната нагласа какво ни предстои, изненадващ беше броят на предметите и как пациентът е успял да ги глътне – част от тях като гаечните ключове са много големи, други са остри. 

- Как не са пробили органите?

- Късмет, шанс, случайност… Един от предметите си беше направил ход и без да засяга цялата коремна кухина, беше стигнал до кожата на предната коремна стена. Друг предмет беше преминал през дванадесетопръстника и си направил ход към мускулатурата.

Още първият погълнат остър предмет е можело да пробие агресивно стомаха и да провокира перитонит. Шансът на пациента е, че при възпалителната реакция, която организмът задейства при чужд предмет, около него се е образувала съединителна тъкан. Тя е изиграла ролята на нещо като спасителна изолация и по фистулен ход предметът е стигнал до мускулатурата.

- Всички предмети ли успяхте да извадите?

- Да, един по един.

Най-дългите бяха

14 и 15 сантиметра

По-трудно беше с тези предмети, които бяха пробили и “тръгнали” към различни части на коремната кухина, защото има риск от обилно кървене при отстраняването им. Когато извадихме и последното видимо чуждо тяло, направихме за абсолютна сигурност контролна рентгенова снимка. Искахме да сме се убедили категорично, че не е останал някакъв дребен елемент като например гайката от един дълъг болт.

- Колко тежат железата?

- Претеглихме ги, оказаха се общо малко над 320 грама. За първи път отстраняваме толкова много на брой и едновременно толкова опасни предмети. Човешкият организъм е съвършено творение, щом може да понесе подобно нещо. Но истината е, че пациентът е имал и невероятен шанс. Можело е всеки от тези 23 предмета да пробие органите и да предизвика перитонит – животозастрашаващо състояние.

- Какви други опасни чужди тела сте вадили при операция?

- Костиците са

най-чести - острата тънка

пищялна кост от пиле,

рибешки кости, имаме

случай и с клечка за зъби

Пробиват и човекът прави перитонит.

- COVID спъва ли работата ви?

- Не сме спирали спешната хирургия, както и всички онкологични операции – във вторник отстранихме около 30-сантиметров тумор на пациентка. Разбира се, всички интервенции се извършват при стриктно спазване на правилата за безопасност на пациентите и на медицинските екипи.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...