В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората.

Зелените петна по картофите показват наличието на соланин в грудката - гликоалкалоид, който се произвежда при дълъг престой на светлина. Може да причини тежко отравяне и дори халюцинации. Зелената част от картофите трябва да бъде изрязана, а ако има много такива петна, тогава е по-добре да хвърлите целия картоф.

Токсините също се образуват в презрели гъби. Освен това гъбите могат да абсорбират токсични вещества от почвата - радионуклиди, тежки метали, селскостопански пестициди.

Костилките от череша и кайсия съдържат амигладин, който при взаимодействие със слюнката се превръща в отровен цианид. Човешкото тяло може да се справи с малко количество цианид, но голяма доза от него предизвиква повишаване на налягането и виене на свят. Вредите могат да бъдат сведени до минимум чрез варене на костилките или изсушаване във фурната. Отровни са и семките на ябълките - те съдържат циановодородна киселина, а при повредата им се отделя цианид. Същата отрова съществува в неузрелите плодове на черния бъз.

Репичката съдържа отровен гликозид, така че в големи количества може да причини болка в черния дроб или виене на свят. Доста често срещана подправка, индийското орехче съдържа психоактивно вещество, така че не може да се консумира в големи количества.