Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия.

Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”.

Авторите смятат, че трудът им разширява разбирането за разпространението и предаването на респираторните инфекции при кихане, кашляне и дори говор. “А това от своя страна в условията на епидемии спомага за формирането на стандарти за предпазните мерки въз основа на научни резултати”, казва професорът.

Експертите отбелязват, че за да се приложи към конкретна ситуация, изводът трябва да се съобрази с множество условия.

Например все още не е сигурно колко дълго може да оцелее новият коронавирус, докато се носи във въздуха. Различните проучвания сочат несъвпадащи стойности. Но изследването илюстрира защо въпреки всички обстоятелства е важно да се носят маски и да да се поддържа физическо разстояние на публично място.

Много фактори влияят върху това как вирусите се придвижват във въздуха, включително размерът и броят на капчиците, как те взаимодействат помежду си и с околния въздух, докато се раздробяват и изпаряват в зависимост от влажността и температурата.

За да проучат как слюнката от кашлица пътува по въздуха, изследователите използват динамичен алгоритъм, който изследва състоянието на всяка капчица, навлизаща във въздуха.

Експерименталният модел отчита ефектите на влажността, скоростта на дисперсията, взаимодействието на молекулите слюнка и въздух и как капките се превръщат от течност в пара и се изпаряват. Анализът стъпва на диференциални уравнения върху над 1000 капчици слюнка и решаване на приблизително 3,7 милиона сложни изчисления.

На по-голям риск да вдишат аерозоли от облачето от микрокапчици са изложени децата и възрастните с нисък ръст, ако се намират в траекторията на пътуващите капчици слюнка. Колкото и да са леки капчиците, те все пак са подвластни на гравитацията и траекторията им постепенно губи от първоначалната височина.