23°C   София
 

Голямо международно изследване показа, че лекарствата за малария, препоръчвани от Доналд Тръмп срещу COVID-19, не само не помагат, но повишават риска от сърдечна аритмия и смърт, съобщи БТА.

Изследвани са почти 100 000 души в 671 болници по света, пише сп. "Лансет". "Не само няма полза, но и видяхме много последователен сигнал за вреда", каза един от авторите д-р Мандип Мехра от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Смъртността при лечение с хидроксихлорохин и хлорохин, със или без антибиотик като азитромицин е 13%, а без тях - 9%. Рискът от силна аритмия е над пет пъти по-голям.

Макар и изследването да е само наблюдателно, огромният обхват му придава голяма тежест, каза д-р Дейвид Ароноф от университета "Вандербилт", който не е участвал в него.

Лекарствата са одобрени за лечение на лупус и артрит и за малария, но не са изпитвани строго за COVID-19. Болните от COVID-19 не могат да бъдат сравнявани със здрави хора, приемащи лекарствата извън болница, така че ефектът им не може да се предполага от предишната употреба, каза Мехра.

Тези лекарства имат и сериозни странични ефекти. Американското Управление за контрол над храните и лекарствата е издало препоръка да не бъдат приемани с антибиотици, както и да бъдат използвани срещу коронавируса само за изпитания.

За изследването 15 000 души с COVID-19 са получили едно от антималарийните лекарства със или без антибиотик, а на 81 000 не са лекувани с тях. 1868 са получили само хлорохин, 3783 хлорохин и антибиотик, 3016 само хидроксихлорохин, 6221 - хидроксихлорохин плюс антибиотик.

Около 9% от болните, които не са получавали лекарствата за малария, са починали, при 16% от групата на хлорохин, 18% на хидроксихлорохин, 22% на хлорохин и антибиотик, и 24% на хидроксихлорохин и антибиотик.

Като са взели предвид фактори като възраст, пушене, други болести, авторите пресмятат, че лекарствата са повишили с 34-45% риска от смърт.

Около 8% от приемащите хидроксихлорохин и антибиотик са развили сериозна аритмия спрямо 0,3%%, които не са го получавали.

Резултатите показват, че лекарствата "не са полезни и може да са вредни" за болните от COVID-19, пише проф. Кристиан Функ-Брентано от Сорбоната в коментар към статията в "Лансет".

Френски учени изтеглиха статията си за ползата от хидроксихлорохина за лечение на COVID-19 в комбинация с антибиотика азитромицин от електронната библиотека medRxiv, съобщи ТАСС. Те поискаха трудът им да не бъде цитиран в други публикации. В края на март такова лечение препоръча вирусологът Дидие Раул.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...