Пушачите много се надяват, но липсват сериозни данни

Известно е обаче, че те повече се заразяват от респираторни инфекции

Предпазва ли никотинът пушачите от COVID-19? Този въпрос е един от честите, които специалистите по белодробни болести чуват тези дни от своите пациенти. Пушачите са склонни да приемат успокоителни съобщения от камерни проучвания за доказана истина. Мнозина обаче интуитивно отхвърлят възможността да е превенция нещо, което уврежда дихателните пътища и особено белия дроб.

В съвременния свят медицината на доказателствата е със статут на конституция на лечението. Но в извънредната ситуация заради пандемията лекарите са принудени да се ориентират по оскъдни данни от публикации и да се опират на натрупания опит в областта на дихателните инфекции.

Каква е информацията към момента?

“Тютюнопушене-

то е причина

за над 25

заболявания

и една от водещите причини за смъртност в света. По данни на Световната здравна организация всяка година загиват повече от 8 милиона души от болести, предизвикани от тютюнопушенето.

Д-р София Ангелова
Д-р София Ангелова
Разполагаме с достатъчно научни данни, че пушачите се заразяват повече от респираторни инфекции в сравнение с непушачите – казва д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести и по иглотерапия и лазерпунктура, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и член на лигата “Лекарите, на които вярваме”. - По време на епидемията от близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2012 г. и тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г. - двата предишни коронавируса, които прескочиха междувидовата бариера и от животни се прехвърлиха на хора, се установи по-висока смъртност при пушачите. С по-малко доказателства разполагаме за връзката между тютюнопушенето и COVID-19 – заболяването, което се причинява от новия коронавирус. Той е недостатъчно изучен поради краткото време на своето съществуване като патоген, предаван от човек на човек. Има съобщения, в които се изразява мнение, че пушачите могат по-лесно да се заразят с новия коронавирус. Рискът за попадане на вируса в устата от ръцете расте с поставяне на цигарите или при навиване на цигари. Особено внимание се обръща на пушещите наргиле поради опасността от задържане на вируса в мундщуците и тръбите.”

Д-р Ангелова цитира проучване, публикувано в Европейския респираторен журнал през миналия месец. Учените докладват резултатите от проведено в Канада изследване на пушачи, бивши пушачи и непушачи с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и без ХОББ.

Проследени са рецептори, наречени АСЕ-2, върху които се захваща коронавирусът в горните, а по-късно и в долните дихателни пътища. Резултатите показали, че пациентите с ХОББ и настоящи пушачи

имат по-високи

нива на АСЕ-2

рецепторите

в дихателните си пътища, което може да ги изложи на повишен риск от развитие на тежки инфекции на COVID-19. Установено е също, че бившите пушачи са имали сходни нива на АСЕ-2 с хора, които никога не са пушили. Това дава основание на авторите да посъветват пушачите да откажат тютюнопушенето, за да се предпазят от COVID-19.

Белодробната лекарка изтъква и проучване от Китай с 1099 пациенти. То установява

по-тежки

симптоми

и по-висока

смъртност

при пушачите

Рискът пушачите да имат тежки симптоми на COVID19 е 1,4 пъти по-висок и 2,4 пъти по-голяма е вероятността да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и да не оцелеят.

“Има обаче и някои противоречиви проучвания, които нямат статистическа значимост поради малкия брой проследени болни, като проучването в Китай със 140 пациенти - коректно изброява пулмоложката. - Според него по-малко от 15 процента от пациентите с COVID-19 са настоящи или бивши пушачи. Или проучването от Франция, в което се твърди, че пушачите имат много по-малка вероятност от развитие на лека или тежка инфекция от вируса SARS-CoV-2 в сравнение с общата популация.”

Какво обяснение може да има такъв извод?

Предположението на френските учени гласи, че никотинът има защитно действие срещу коронавируса. Те

смятат, че

никотинът залепва

на рецепторите

и по този начин

възпрепятства

прикрепването

на вируса

към тях. Това пречело на вируса да проникне в клетките и да се размножава. Трябва да се има предвид обаче, че изводите на френските учени се базират върху пациенти с коронавирусна инфекция, сред които много малка част са били пушачи.

“Невролози от Вирджиния в проучване през март 2020 г. обаче твърдят, че

никотинът

стимулира

рецепторите и

води до по-лесно

проникване

на вируса

до тях – изтъква д-р Ангелова. - Именно това обуславя по-тежкото протичане на болестта при пушачите! Все още категоричен отговор на въпроса предпазва ли никотинът пушачите от COVID-19 няма, ще очакваме бъдещи проучвания.

Не трябва обаче да пренебрегваме това, което вече е известно: вирусът атакува белите дробове, а множество научни проучвания са доказали, че дихателните пътища на пушачите са увредени от тютюневия дим, който съдържа повече от 8400 токсични вещества!”