По последните протоколи за клинична диагностика най-често болестта се изявява с различни по интензивност 12 симптома

Мускулната болка е част от симптомите на COVID-19 още от първите съобщения, но кой ще я мисли, при положение че хората се задушават от кашлица или горят в треска. Дори гърлоболът е по-чест заподозрян за предвестник на коронавирусната инфекция.

Причината е,

че мускулната

болка

от вилнеенето

на вируса е

по-особена

Затова не се разпознава веднага като страдание от новата инфекция. Има малко общо със спомена от мускулната треска след някоя епизодична тренировка за изчистване от угризенията, които ни връхлитата заради заседналия живот. По-близка е с грипното безсилие, тъй като много респираторни вируси могат да причинят и възпаление на мускулната тъкан. Въпреки това коронавирусната мускулна болка е по-различна.

Според голямото проучване на близо 56 хиляди заболели в Китай съкрушителните мускулни болки по цялото тяло са по-чести от симптоми, които в обществото се “разпознават” като съмнителни за новата болест. Реално болките в гърлото са свързани с COVID при 13,9%, 13,6% се оплакват от главоболие, а вирусът удря в мускулите 14,8% от заразените. Болката е резултат на

увреждане на

мускулните влакна от

вируса чрез

възпалителна буря,

която настъпва при хора със слабости на имунната система.

При “обикновената” мускулна треска страдат натоварените зони - от малки разкъсвания на мускулните влакнаи или според по-старото виждане от натрупаните киселинни субстанции. Дискомфортът отшумява в рамките на ден-два. Обаче при мускулното възпаление, което лекарите вписват в здравните картони като миозит, се разпадат клетки. Конкретно при коронавирусна инфекция резорбцията им и

възстановяването на

мускулната тъкан започва

след оздравяването и

отнема от седмици до месеци

в зависимост от тежестта на възпалението. Свързано е с ракцията на имунните клетки, освобождаващи протеините интерлевкини за борба с инфекции, обяснава експертът по инфекциозни болести д-р Амеш Адаля от медицинския център към университета "Джонс Хопкинс".

Друга особеност на двигателните симптоми при новата инфекция е, че за разлика от болката при травма или “треска” от претоварване, която е местна или в няколко зони, мускулната болка при COVID-19 е генерализирана. Сходна е донякъде като усещанията при системните миалгии, които според потърпевшите са “непоносима болка навсякъде”, а отстрани може да изглежда като глезене. Лкароите разказват, че тези хора се старат дори да не мърдат, толкова неприятно е усещането им.

От разликите в същността на болката произтича и различният начин за овладяване. В случая компресите, охлаждащите гелове и масажите не помагат. Разчита се единствено на почивка и медикаменти за облекчаване на общите симптоми. Дори човек да не е за болница, лекарят обикновено е препоръчал противотемпературни и противовъзпалителни лекарства, обезболяващи, много течности. И да пазите леглото!

При мускулна симптоматика от инфекциозен произход стандартно се препоръчват и

минералите

магнезий и цинк,

витамините С, А, Е, D

Всички те освен за мускулите и правилната обмяна имат подкрепяща роля и за имунитета.

Но дори и при балансиране на защитната реакция на организма мускулните болки, причинени от нашия адаптивен имунен отговор, продължават около две седмици след активната фаза на инфекцията.

Според експерти по вирусология на “Джон Хопкинс”

колкото повече на брой

симптоми има човек,

толкова по-вероятна

е и болката в мускулите

Например само при първите по честота три оплаквания е малко вероятно като 4-о да се появи мускулният дискомфорт. Но при 6-7 оплаквания сигурно и той ще се добави. Най-невероятно ечовек да се зарази и да изкара инфекцията само са такава. Все пак, дали става дума за пандемичното заболяване, най-сигурно се установява с тестовете, които търсят генетични следи от патогена, в случая РНК.

По последните протоколи за клинична диагностика най-често болестта от коронавируса се изявява с различни по интензивност 12 симптома:

Температура

Суха непродуктивна кашлица

Задух, затруднено дишане

Тежест в гърдите

Втрисане

Треперене

Мускулна болка

Главоболие

Възпалено гърло, сухота, болка

Загуба на вкус или мирис

Обърканост

Зачервяване

При болката в гърлото ситуацията е точно обратната на неприпознаването на мускулната болка като свързана с коронавируса. В момента всеки с някакъв дискомфорт около сливиците подозира, че е пипнал новата инфекция.

Гърлоболът обаче по-вероятно не е от COVID-19, този симптом се среща много по-рядко в сравнение с треската, кашлицата, задуха.

Към момента смятаме, че само при около 10 на сто от заразените с вируса може да се установи и възпалено гърло, обяснява пред сп. “Хелт” американският специалист по болести на ушите, носа и гърлото д-р Майкъл Лернер.

Болезненото гърло е много чест симптом особено през зимата и пролетта, независимо дали имате настинка, грип, коронавирус, или дори стрептокок в гърлото. Трудно е да определите дали е свързан с COVID-19 само въз основа на оплакването. Въпреки ниския процент на хора с потвърдени случаи на вируса, изброяващи го като симптом, по-вероятно е той да не е свързан с коронаинфекцията, успокояват лекарите.