Нова изненада от коранавируса - неусетна височинна болест

Един от сюрпризите на коронавируса обори аксиома в биологията - има болни с толкова ниски нива на кислород в кръвта, че би трябвало да са умрели. Те обаче пързалят пръсти по телефоните, плямпат си с лекарите и казват, че се чувстват добре.

Те имат хипоксия, но тя би трябвало да се нарича "щастлива хипоксия", пише сп. "Сайънс". Лекари ги гледат и не вярват на очите си, защото виждат и показанията на мониторите.

Феноменът е засечен през март първо в реанимации в Италия. сега обаче медиците навсякъде по света са петимни да го разгадаят и да се справят с него.

Нормалното насищане на кръвта с кислород е поне 95%. Много хора са с 99%. Но при белодробна болест, например пневмония, то спада заедно с други промени в дробовете: изпълване на бронхите с течност, силен задух, водещ до високо ниво на въглеродния двуокис в тях поради невъзможност той да бъде издишван.

Тези промени са съпроводени със страдания, дори конвулсии и водат до ръба на смъртта. Но обратно на логиката спадът на кислорода не е като тях. Защо?

Защото мозъкът няма рецептори за него. Той следи само нивата на въглеродния двуокис с няколко вида сензори. Но е бзчувствен към нивото на кислорода.

В крайната най-тежка фаза на КОВИД-19 все пак настъпва кислороден глад в увредените дробове. Но в началната фаза понякога няма проблеми с дишането, макар че въглеродният двуокис се вдига. Дробовете обаче се  раздуват и болният диша дълбоко, въпреки че едно устройство, защипано за пръста му, отчита 70%, 60%, 50% и дори по ниско ниво на кислорода, потвърдени с кръвен тест.

При алпинистите също има спад, наречен височинна болест, но не толкова стръмен. А този е направо зловещ.

вече има доста предположения защо става така. Едното е, че то се дължи на микроскопични съсиреци при тежко болните от КОВИД-19. Те изпълват фините кръвоносни съдове вероятно заради възпалаването им. А сгъстената кръв не се окислява добре в тях.

Описан е случай на жена със задух и с влошено кръвоснабдяване на пръстите на краката. Дали й хепарин - най-често използваното лкарство за разреждане на кръвта, и тя се оправила - и с дишането, и в краката.

На 20 април бе публикувано изследване на 27 пациенти с КОВИД-19 и хипоксия, лекувани с хепарин в повишавни дози. За един отях не се знае как е понесъл експеримента, тъй като го преместили в друга болница. Но 24 от другите се оправили, а сред тях били 6 от общо 8-те на апаратно дишане. досега не е докладвано толкова успешно справяне с проблема. Само двама останали в тежко състояние.

Но все още не е сигурно дали именно съсирването води до щастлива хипоксия. Рентгенови изображения на такива пациенти показват нещо като восъчна обвивка на белите им дробове, а такова нещо физиологията на патологиите не познава.

Възможно е също тялото да се сресира от започналата битка с вируса. Затова лекарите не бива да прибягват до агресивно лечение, на каквото са ги учили за подобни случаи. Рискът при него е организмът да рагира на хипоксията "като кучето на Павлов", ако болният се постави на апаратно дишане или му се дава да диша кислород. Това би увредило дробовете, се кзва в публикация в списанието на Американската медицинска асоциация от 24 април.

По-простите мерки биха били по-ефикасни. Например обръщане на болния да лежи по корем, за да се разгъне долният слой на белите им дробове. Докладван е тест с 50 болни, обърнати по корем. При всичките е настъпило значително повишение на оросяването на кръвта с кислород. При 13 от тях обаче това продължило кратко и трябвало да бъдат интубирани след по-малко от 24 часа.

Вече има обаче консенсус сред учените, изследвали щастливата хипоксия, че при спад на кислорода под 93% трябва да се почне с хепарина.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...