Симптомите са стомашни болки, обриви, затруднено дишане

Нов възпалителен синдром поразява децата, съобщи лондонско подразделение на британската здравна система NHS и пусна спешно указание с предупреждение до личните лекари.

Заболяването е подобно на COVID-19, въпреки че някои от пациентите са реагирали отрицателно на тестовете за коронавирус.

“През последните три седмици се наблюдава видимо увеличение на броя на децата от всички възрасти, които са с тежко вътрешно възпаление, изискващо интензивно лечение, както в Лондон, така и в други части на страната”, съобщават от NHS. Засегнатите страдат от стомашно-чревни проблеми, диария, повръщане, обриви, температура, затруднено дишане и възпаление на сърцето, като лекарите сравняват състоянието им със синдрома на токсичен шок и болестта на Кавазаки.

Затова личните лекари трябва да разглеждат децата с подобни симптоми, включително стомашни болки, като спешен случай.

Педиатърката в лондонската болница “Сент Мери” Елизабет Уитекър написа в туитър, че в други страни също е регистрирано подобно заболяване. “Нашите испански и италиански колеги съобщават за такива случаи. Числата са малки, но значими. Затова искаме личните лекари и тези в спешната помощ да бъдат бдителни и засегнатите да се насочват на правилното място, за да получат съответните грижи, ако е необходимо”, посочва Уитекър.

Медиците се опасяват, че наблюдаваният при децата възпалителен синдром е свързан с К-19 или е причинен от друг все още неидентифициран патоген. Досега се смяташе, че малчуганите не са толкова уязвими на заразяване с коронавирус, въпреки че са сред най-големите му преносители. До момента само девет души от общо над 20 000 починали от коронавирус във Великобритания са под 19-годишна възраст.

Премиерът Борис Джонсън, който три седмици се възстановяваше от болестта, в понеделник се върна на работа. Още рано сутринта той се обърна към британците с призив да сдържат нетърпението си и да продължат да спазват социална изолация, както го правят през последните 35 дни.

“Смятам, че сме към края на първата фаза на този конфликт и въпреки големите страдания сме почти на ръба на успеха”, подчерта Джонсън. Изказването му попари надеждите на много сектори, че може да им бъде разрешено да възстановят работа преди 7 май, докогато е срокът на сегашните ограничения.

Излязоха проучвания, че на британската икономика ще са ѝ необходими 3 г. да се възстанови и че две трети от учениците не използват програмите за онлайн обучение.