Коронавирусът рядко уврежда за часове здравото сърце, както може да го направи грип и шарка, но при сърдечносъдови заболявания увеличава риска от тежко протичане. Нерядко се описват и случаи на такоцубо кардиомиопатия. Това обясниха водещи кардиолози на виртуален семинар за сърдечната недостатъчност.

У нас за първи път такоцубо синдромът е описан от доц. Сотир Марчев. Най-достъпната представа за този вид кардиомиопатия е, че прилича на инфаркт, но не е.

“Една от модерните хипотези за COVID-19 е съдовият васкулит – възпалението на кръвоносните съдове навсякъде в тялото – каза доц. д-р Мария Токмакова, дм, председател на Дружеството на кардиолозите в България. - То е специфично в белия дроб, но също така засяга и малките и по-големите съдове на сърцето. Описват се и възможности за спонтанен миокарден инфаркт в контекста на коронавирусната инфекция. В Италия са описани немалко случаи на такоцубо кардиомиопатия, свързана със стреса в условията на пандемия, нещо, което обясняват и с вид ендотелна съдова дисфункция, провокирана от системното възпаление от COVID-19.”

Доц. Токмакова обясни, че при COVID-19 по-обезпокояващото е, че е възможно инфекцията да индуцира някои сърдечносъдови изяви или да влоши вече наличните подлежащи проблеми. Значителна част от пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи и механична вентилация, са хора със сърдечносъдови диагнози. Във всяка фаза на COVID-19 може да се потенцира различен механизъм на увреждане. Възпалителната - цитокиновата буря, е моментът, в който с други органи е въвлечено и сърцето.

Проф. д-р Пламен Гацов, дм, председател на работната група по сърдечна недостатъчност, цитира данни от проучване в Милано сред хора, които вече са заразени с вируса и правят миокарден инфаркт. “При повечето - около 60%, се оказва, че всъщност нямат засягане на съдовете на сърцето, а имат такоцубо синдром, който ние свързваме с т.нар. катехоламинова или страх индуцирана кардиомиопатия. От една страна, вероятно самият вирус води до по-голяма чувствителност на съдовете, от друга, хората са толкова уплашени, че получават нещо подобно на инфаркт, без да имат същински инфаркт. Добрата новина за новия коронавирус е, че не “обича” сърцето. От около 300 хиляди описани случаи в Италия само за 3 се допуска директно поразяване на сърцето от вируса, но заключението не е потвърдено с биопсия.”