Коронавирусът рядко уврежда за часове здравото сърце, както може да го направи грип и шарка, но при сърдечносъдови заболявания увеличава риска от тежко протичане. Нерядко се описват и случаи на такоцубо кардиомиопатия. Това обясниха водещи кардиолози на виртуален семинар за сърдечната недостатъчност.

У нас за първи път такоцубо синдромът е описан от доц. Сотир Марчев. Най-достъпната представа за този вид кардиомиопатия е, че прилича на инфаркт, но не е.

“Една от модерните хипотези за COVID-19 е съдовият васкулит – възпалението на кръвоносните съдове навсякъде в тялото – каза доц. д-р Мария Токмакова, дм, председател на Дружеството на кардиолозите в България. - То е специфично в белия дроб, но също така засяга и малките и по-големите съдове на сърцето. Описват се и възможности за спонтанен миокарден инфаркт в контекста на коронавирусната инфекция. В Италия са описани немалко случаи на такоцубо кардиомиопатия, свързана със стреса в условията на пандемия, нещо, което обясняват и с вид ендотелна съдова дисфункция, провокирана от системното възпаление от COVID-19.”

Доц. Токмакова обясни, че при COVID-19 по-обезпокояващото е, че е възможно инфекцията да индуцира някои сърдечносъдови изяви или да влоши вече наличните подлежащи проблеми. Значителна част от пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи и механична вентилация, са хора със сърдечносъдови диагнози. Във всяка фаза на COVID-19 може да се потенцира различен механизъм на увреждане. Възпалителната - цитокиновата буря, е моментът, в който с други органи е въвлечено и сърцето.

Проф. д-р Пламен Гацов, дм, председател на работната група по сърдечна недостатъчност, цитира данни от проучване в Милано сред хора, които вече са заразени с вируса и правят миокарден инфаркт. “При повечето - около 60%, се оказва, че всъщност нямат засягане на съдовете на сърцето, а имат такоцубо синдром, който ние свързваме с т.нар. катехоламинова или страх индуцирана кардиомиопатия. От една страна, вероятно самият вирус води до по-голяма чувствителност на съдовете, от друга, хората са толкова уплашени, че получават нещо подобно на инфаркт, без да имат същински инфаркт. Добрата новина за новия коронавирус е, че не “обича” сърцето. От около 300 хиляди описани случаи в Италия само за 3 се допуска директно поразяване на сърцето от вируса, но заключението не е потвърдено с биопсия.”ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...