Полк. Кирил Йорданов Петков -  командир на Трета зенитно-ракетна бригада и бивш общински съветник от БСП, е починалият от коронавирус в Бургас, стана ясно днес. Съзболезнования вече изказаха кметът Димитър Николов и партийният съвет.

70-годишният бургазлия се е заразил в столична болница, където е лекуван от рак. Заразен бил и негов близък, който го докарал от София до Бургас. Той е в болница. Със симпотми, но леки, била и жена от семейството на полковника.

"Много неприятно. Кирил Петков беше общински съветник от БСП в предишния мандат и член на Общинския съвет на БСП", каза пред "24 часа" шефът му Живко Господинов. В скръбната вест на партийния сайт се казва: "Полковник Петков бе с добро име в обществото, любящ съпруг, баща и дядо. Гордееше се с двете си красиви дъщери, двамата си зетьове и трите си любими внучки. Ръководството на общинската организация на БСП-Бургас изказва съболезнования на семейството и близките му!"

"Беше уважаван мъж, който обича Бургас и България. Като бивш офицер притежаваше самодисциплина, интелект и упоритост. Кирил Петков се вълнуваше от проблемите на града. Той работи достойно за каузата да видим Бургас още по-модерен и успяващ. Ще го запомня като един от активните общински съветници, човек с мнение и идеи. Ще липсва не само на своите роднини. Поклон пред паметта му!", написа кметът Николов на сайта на Община Бургас.

 Петков е бил командир на зенитно-ракетната бригада в Братово, където е охранявал Бургас и Варна по въздуха. Завършил е службата си в главния щаб на ВВС като зам.-началник управление. Бил е командир и на Трета зенитно-ракетна бригада.

Заради извънрдното положение и понеже част от роднините му са под карантина, той най-вероятно ще бъде погребан служебно.