Националният оперативен щаб съобщи, че заедно с увеличаването на броя на положителните за новия коронавирус расте и числото на заразените медицински служители и към петък сутринта са общо 129.

Една от болниците с карантинирани е и университетската “Св. Иван Рилски”, която премина щателна дезинфекция и има разрешение от РЗИ да възобнови работа.

Пациентите със заболяване на кръвта не могат да отлагат терапията си като при някои други заболявания, обяснява д-р Александър Йорданов, заместник-началник на Клиничната хематология. 

- Д-р Йорданов, онкологично болните са рискови за по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, защо?

- Основното е, че в хода на лечението при системна химиотерапия или имуносупресия защитните сили на организма се потискат. Това прави пациентите по-уязвими както за бактериални, така и за гъбични и вирусни инфекции.

- Пациент с COVID-19 се появи и във вашата клиника, какво показва хронологията?

- Първият пациент, за когото се установи по-късно, че е инфектиран, е постъпил на 3 април. Направен му е бърз тест и той е отрицателен. Една седмица по-късно вдига температура. Направена му е рентгенова снимка и на нея се вижда двустранна бронхопневмония. Тестът се повтаря, но отново е отрицателен. При започната вече терапия за лечение на пневмонията на 17-и пациентът се влошава и е преместен в реанимация. Прави се трети тест, който вече е положителен.

Във връзка с това стартирахме масово тестване на целия персонал на клиниката и на всички пациенти. От над 100 изследвани с PCR бяха установени още двама позитивни пациенти, които са без каквито и да са симптоми, и 11 души от персонала на клиниката, също безсимптомни. Всички са поставени в 28-дневна домашна карантина. Чуваме се постоянно, всички са добре и все така без симптоми.

Клиниката беше временно затворена за щателна дезинфекция, извършена е и имаме разрешение да възобновим работа. От понеделник приемаме отново пациенти. Също и клиниката по гастроентерология, където на 21-и беше установен безсимптомен положителен пациент.

- Колко са пациентите и отсъствието на карантинираните медици ще затрудни ли лечението?

- Месечно лекуваме между 1300 и 1500 пациенти. Екипът е голям и ще можем да изпълняваме пълния обем медицински дейности. Известно неудобство ще е PCR тестуването им при приемане – голяма част идват от страната, а за резултат стандартно ще се изчаква един ден, въпреки че в нашата акредитирана лаборатория самият тест става за 6 ч.

- Как си обяснявате високия процент инфектирани медици?

- Влияят различни фактори, но обърнете внимание, че данните са за една доста голяма извадка – не знам в друга клиника да са тествани толкова много хора наведнъж. Генералното обяснение е, че медицинският персонал е най-рисковата група – средно за света около 10% от инфектираните. Всеки ден сме в контакт с пациенти, а и носители на вируса, които нямат никакви оплаквания, го разпространяват. Но както всеки човек може да се заразим и в магазин, аптека, в транспорта и да не знаем. Нито един от колегите и от пациентите на болницата не е имал симптоми.