Учените: Засега е само хипотеза, че за леко боледуване “нулевата” кръв е по-благоприятна от А

При положение че 70-80 процента от инфектираните с коронавируса, който предизвика пандемия, дори може да не разберат, че са заразени, остава загадка от какво зависи късметлийският подбор.

Отговорите се търсят в различни посоки - от състоянието на имунитета до това с какво количество вируси е започнала инфекцията.

Но със сигурност играе повече от един фактор.

Няколко международни изследователски екипа проучват дали гените може да повлияят на тежестта на новата коронавирусна инфекция COVID-19. Те търсят улики на много различни места, но имат доста добра представа откъде да започнат.

SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, заразява хората, като се прилепва към определен рецептор от външната страна на клетките, наречен ACE2, и навлиза в тях. Малки вариации в генетичната матрица на тези рецептори може да предпоставят как ще боледува човек.

“Виждаме огромни разлики в клиничните резултати и в разпространението на случаите в отделните страни. Доколко това се обяснява с генетична специфика, е много актуален въпрос”, казва пред сп. “Сайънс” генетикът д-р Андреа Гана от Института за молекулярна медицина на Финландия към Хелзинкския университет.

Други екипи съвсем сериозно проучват дали кръвната група, която също се определя от гените, може да промени тежестта на симптомите на COVID-19 при заразените. Идеята се подхвана, след предварителен китайски доклад от наблюдение, проведено в Шънджън и Ухан, което открива, че пациенти с кръвна група А имали по-тежки симптоми, отколкото тези с нулева кръвна група. Авторите на проучването предупреждават, че към момента данните са недостатъчни, за да може на тази основа да се правят прогнози за хода на заболяването или пък да се вземат клинични решения.