Учени от Оксфорд започнаха тестове върху хора в опит да намерят ваксина срещу COVID-19. Те ще използват вирус, причиняващ настинка при шимпанзета, който е генетично модифициран така, че да изглежда достатъчно като коронавируса, но да е безопасен и да предизвика имунен отговор.

Вече са почнали да

набират 510 доброволци

на възраст от 18 до 55 г.

на три места във Великобритания, върху които ще се правят тестовете.

Друг екип от английски учени в Импириъл колидж в Лондон ще започне през юни да изпитва своя разработка на ваксина върху хора. Те ще вкарват в кръвоносната система капчици генетичен материал, който съдържа коронавирус. Първоначално ще се инжектират малки количества, за да се види как организмът реагира. Ако няма много странични ефекти, дозите ще се увеличават, за да може той да си създаде имунитет.

Целта на учените е да пресъздадат протеиновите шипове на коронавируса така, че да предизвика имунната система да се защитава успешно впоследствие при истинско заразяване. Теоретично те смятат, че това би работило, но няма гаранции.

Провеждани върху животни тестове от февруари дават положителни резултати, което кара изследователските екипи да смятат, че са на прав път и много

по-рано от обичайното

да пристъпят към тестове

върху хора

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че ще хвърлят всички сили и средства, за да може Великобритания да оглави световните усилия за съдаване на ваксина срещу К-19. Затова двата университета ще получат допълнително 44,5 млн. паунда.

В сряда за първи път в своята история британският парламент заседава онлайн. Имаше малка група депутати в залата, които седяха през няколко метра, а останалите трябваше да участват от домовете си по интернет. Поради технически затруднения обаче някои не успяха.