Изследват по метода на пуловете пациенти от белодробната болница

Община Бургас ще осигури временни жилища на четири медицински сестри от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, пожелали да се изолират от семействата си, съобщи кметът Димитър Николов.

На целия персонал в  отделението, в което се настаняват пациенти с коронавирус, са взети проби за повторно ПиСиАр изследване, след като такова им бе направено преди седмица. Проби за изследване са взети и на пациенти извън сектора за лечение на КОВИД - 19 в УМБАЛ.
С новите трима заразените в Бургаска област стават общо 40, от които 22 в община Бургас, а останалите в съседните й общини.

 Нито един новорегистрираните не е настанен в болница. Два  от  случаите са от Айтос, контактни на един от заразените в София онкоболни, който е настанен в айтоската болница. Третият нов случай е медицинска сестра от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас. Тя също е изолирана в дома си. Живее сама, няма контактни лица извън колегите й в болницата.

Състоянието на настанените в УМБАЛ Бургас шест пациента е сравнително добро, а болницата разполага с необходимите количества хлорокин, съобщиха от кризисния щаб. Бърза помощ е снабдена с всичко необходимо по отношение на предпазни облекла и средства, каза  директорът д-р  Асен Кърджиев. Там очакват и нова линейка.

Днес Общинският кризисен щаб реши всички лежащо болни пациенти  в Белодробната болница да бъдат изследвани с пулов метод - ПиСиАр тестове. Преди дни беше изследван целият медицински персонал там, пробите им са отрицателни.

983 са поставените под карантина в областта, 514 от тях в община Бургас.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски  постави пред щаба въпроса за преструктуриране на лечебните заведения в областта. Предложението е в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас да бъдат настанявани само пациенти с коронавирус, а Инфекциозно отделение в Айтос да поема за лечение всички пациенти с друг вид инфекциозни заболявания, като хепатита с всички негови разновидности.
От днес се сваля карантината във Вътрешно отделение на болница "Бургасмед" и тя ще продължи да приема пациенти.

Ето броят на регистрираните пацинети с COVID-19 по общини:

Бургас - 22
    Карнобат - 4
    Камено - 2
    Руен - 4
    Сунгурларе -1

Поморие - 2

Несебър - 2
    Айтос - 3