Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на организма при болестта. Светилата на физиологията обаче, които знаят отговорите, скучаят изолирани вкъщи.

Вече те са свързани чрез новия сайт "Въпроси от първа линия", даващ съвети въз основа на най-пресните изследвания. Той е създаден за 5 дни и ангажира над 4000 видни физиолози от над 60 страни. Координатори са университетите в Оксфорд и Портсмут.

Въпросите, отговорите и данните за Covid-19 се преглеждат, съставят и обработват от 24-членен екип. Така се прехвърля мост между лекарите в реанимациите и спешните отделения и академичните експерти.

 И въпросите почват да валят. Екипът ги анализира и им отговаря, като включва и информация от най-нови и още непубликувани изследвания за патологичните механизми на инфекцията.

Има свободен достъп до сайта за четене, но само медици могат да се регистрират да задават въпроси и да добавят коментари. Адресът е: https://www.physoc.org/covid19/questions/

Ето пример как работи сайтът: 

Голямо съсирване

Въпрос: "Наблюдаваме патологични съсиреци. Тромбоеластографията сочи високо ниво на съсирване; фибриногенът е висок; D-dimer често е в пъти над 100 нг/мл, но тромбоцитите падат с малко. На рентген виждаме картина като при емболия. При аутопсии се докладват тромби в артериите на белия дроб.

а. Какво предизвиква всичко това?

б. Свързано ли е с бъречната недостатъчност, която настъпва?

в. Свързано ли е с нарушения газов обмен, който наблюдаваме?

Отговор: Освен възпаление на алвеолите при пациентите има и бурна ендотелна активация и образуване на тромби. Ендотелната активация е характерна и за Синдрома на острия дихателен стрес, но тя не е толкова бурна, колкото при COVID 19, и вероятно това се дължи на образуването на тробми. Малките тромби се разпадат доста бързо и това вдига нивото на D-dimer (белтъчен фрагмент в кръвта от разграждането на фибрина в съсиреците - бел. ред.). То е много точен показател за емболия.

Високият фибриноген е характерен за острата фаза от реакцията на организма. Той създава субстрат, от който се образуват богати на фибрин слепващи се съсиреци.

При алвеолното възпаление се разстройва експресията на PAI-1 в алвеолите и в периферните съдове. Не се знае степента на възпалението от коронавируса. Според сп. "Лансет" от февруари 2020 г. то е по-силно при пациенти в реанимация в сравнение с другите болни от КОВИД-19.

Проблемите с газовия обмен и с бъбреците изглежда са свързани с разстройство на периферно равнище заради тромбоза на малките съдове. С вливане на тъканен плазминогенен активатор до няколко часа настъпва подобрение в съотношението P/F (Индекс на Хоровиц за белодробната функция, отчитащ вдишван-издишван кислород при интубирани пациенти - бел.ред.) За жалост това не повишава шансовете на болния, но поне се нормализира кръвообращението му. Нужни са проучвания в тази област.

Води се дискусия за ползата от противосъсирваща терапия при тези болни. Някои лекари дават терапевтични дози хепарин предвид високото ниво на D-dimer.