Учени от Оксфордския университет почват да сравняват ефикасността на различните терапии на COVID-19, пише в. "Файненшъл таймс". Правят го с 2700 болни по проект за 2,1 милиона лири, дадени от правителството.

"Трябва бързо да подберем участниците, докато пандемията не е стигнала пик. така ще имаме достоверни данни", заяви ръководителят на екипа Питър Хорби. Според него никога досега тест, сравняващ ефекта на различни методи на лечение, не е правен толкова бързо, предаде БТА. 

Сравняват се три лечения - комбинация от лопинавир и ритонавир, противовъзпалителен стероиден хормон дексаметазон и противомалариен препарат хидроксихлорохин. Подбират се пациенти на 130 болници. Те ще се разделят на 4 групи - три се лекуват с лопинавир и ритонавир, дексаметазон или хидроксихлорохин, а четвъртата - стандартно.

"След няколко дни ще добавим нови лекарства в изследването - поясни Хорби. - Тази седмица добавяме антибиотика азитромицин." Учените възнамеряват да включат и тежко болни с напреднало възпаление.  Ще се гледа как препаратите блокират действието на молекулата интерлевкин 6.