Нова надежда в борбата с коронавируса. В Австралия го пребориха с лекарство за краста, което се продава и у нас. При животни то унищожава заразата напълно за 48 часа. Сега биолози започват тестове и върху хора, предаде Нова телевизия.

Екип от университета „Монаш” в Мелбърн стигна най-далеч от всички учени по света, които търсят лек за коронавируса. В лабораторния те не само са спрели размножаването на вируса, но и са убили всички инфектирани с COVID-19 клетки, и то за часове.

„И 1 доза по същество премахва цялата вирусна РНК за 48 часа. Но и след 24 часа има значително подобрение”, казва д-р Кайли Гастаф.

Лекарството е на пазара от 30-ина години и е добре познато във ветеринарната медицина, тъй като лекува краста, убива въшки и тении.

„То е против паразити, а тях ги имат както животните, така и хората. Човекът е животно де факто. Но има опит с него и в хуманната медицина, дори в педиатрията”, обясни проф. д-р Иво Петров, медицински директор в „Аджибадем Сити Клиник”.

В хуманната медицина се дава срещу различни вируси, включително ХИВ, грип и зика. Продава се на хапчета, инжекционен разтвор, както и на мехлеми. Ноп реди изпитването на лекарството върху хора, прилагането му с профилактична цел е забранено. Още не се знае какви странични ефекти има и не е известна точната доза, която е безопасна за човека.

Екипът призова хората да не се самолекуват, а да изчакат тестовете. Обикновено те отнемат до половин година.