Автор на съветите е д-р Антоанета Томова, онколог, началник на I отделение по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център - Пловдив.

За хората, които развиват заболяване от новия коронавирус, придружаваща диагноза рак е допълнителен рисков фактор и изисква по-голямо внимание и грижа. Това сочат данните за хода на заразата при пациенти с хронични заболявания. Анализът на Световната здравна организация беше публикуван на 28 февруари 2020 г. и е изграден върху опита на Китай с COVID-19.

Кои са препоръките за грижа за онкологичните пациенти по време на разширяването на заболяването?

На първо място

са универсалните

много важни

правила

И на първо място в тях е да се сведат до минимум общуването с много хора и контактите с всички потенциални носители на вируса, заразени, болни. Също толкова важни е честото и старателно миене на ръцете поне по 20 секунди и добрата лична и битова хигиена, често проветряване.

Препоръчва се

използване

на маски

с цел предпазване на себе си и на околните.

Онкологично болни хора с температура или други признаци на инфекция трябва да се изолират и по телефона да потърсят помощ от личен лекар.

Трябва също така да предупредят онкологичния екип, че няма да се явят за планирана визита за лечение или диагностично изследване. Ако сте имали контакт с инфектиран с COVID-19, не ходете в онкоболницата.

Ако правите химиотерапия и сте с инфекция, не отивате в онкоболницата, а се обаждате по телефона на личния лекар.

Освен повишената температура симптоми на инфекцията са суха кашлица, сухо или възпалено гърло, хрема, възпален нос или други грипоподобни оплаквания.

Членовете на онкологичните комитети решават как да подредят във времето различните противоракови методи при всеки отделен пациент, така че ползата да е по-голяма от вредата в условията на пандемия. Например при пациенти с новооткрит рак на простатата може да се започне след стадиране хормонално лечение и след извънредното положение да се добави локален метод - оперативен или лъчев.

Там, където може венозната химиотерапия да се замени с хормонална (ендокринна), прицелна, имунна или друга, това трябва внимателно да се обсъди и прецени. Стандартната

ендокринна

терапия при рака

на гърдата и

на простатата

не потиска

имунната

система

Самата диагноза рак обаче е свързана с потискане на имунитета. Част от лечебните противоракови методи също могат да доведат до потискане на имунната защита.

Затова пациентът трябва да се грижи добре за себе си чрез правилен здравословен начин на живот, хранене, движение, оводняване, психически покой, достатъчен сън, положителни емоции и позитивна нагласа.

Препоръчва се физическа изолация у дома, но не и социална. Може да се общува по телефона, с видеовръзка, чрез социални мрежи и т.н.

Добре е да се приемат 3 литра течности дневно - чай, вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Много са полезни лимони, цитрусови плодове, ябълки, джинджифил, куркума, чай от лайка, липа, мента, ехинацея, бъз, мед и пчелни продукти.

Яжте балансирана храна.

Ограничете захарта и производните ѝ, както и алкохолът (разрешено е до 40 мл концентрат или 1 чаша вино на обяд или вечеря).

Приемайте храни, богати на фибри, витамини и аминокиселини. Те се съдържат в добри количества в зеленчуци, плодове, ядки, крехко месо - телешко, агнешко, свинско и др.

Включвайте храни, които съдържат повече цинк и витамин С - пшеничен зародиш, телешки черен дроб, тиквени семки, фъстъци, агнешко, черен шоколад. Консумирайте храни, богати на селен - бразилски орех (2-3 максимум на ден), слънчогледови семки; бекон или свинска пържола; риба, яйчен жълтък, сирене.

Приемайте пробиотици за чревно здраве, от което зависи имунитетът, пийте кисело мляко и други ферментативни продукти с пробиотично действие.

Приемайте

чесън, лук, праз,

люти чушки, лют

бял или черен

пипер с мярка

и според състоянието си. Въпреки че трябва да сте у дома, се движете - с лека домакинска работа, някакви упражнения, йога, градинарство, хоби и т.н.

Направете си списък от задачи в дома - например подреждане на шкаф, гардероб, за да се чувствате заети и да не скучаете.

Вършете любими занимания - четене, музика, рисуване, други хобита, които изявяват творчеството ви и ви създават удоволствие, са прекрасен начин да се прекарва времето.

Ако сте сами имате нужда от храна, лекарства или друга помощ, се обърнете към някоя от структурите, които може да ви съдействат - БЧК, местния оперативен щаб, социални работници, доброволци. Вероятно ще срещнете разбиране и сред съседите и приятелите, които може да съчетаят пазаруването за себе си с вашите нужди.

Ако се чувствате

стресирани,

може да се

свържете

по телефона

с психолог

към съответната болница или в местния оперативен щаб.

В този момент са добри всички дейности, които намаляват психологичeското натоварване - молитва, медитация, водене на дневник, консултация с психолог и т.н.

Всички онези, които чувстват необходимост, нека да отключат своя потенциал за самоизлекуване и да поемат съзнателен контрол над своя живот. Грижата е цялостна - към тялото, съзнанието, душата и е универсална за всички хора.

Трябва да доведе до пречистване, успокоение, освобождаване от вредни за здравето навици. И едновременно да ни свърже с другите хора и природата, да ни помогне за намиране на хармония вътре и извън себе си. Такава осъзнатост укрепва здравето на тялото, поддържа във форма имунитета и духа.

Грижете се за себе си! Пазете се! Бъдете здрави и късмет!