„Като на филм, точно. Наистина е като филм. Никога през живота си, не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова – от такава пандемия. Има много болни. В момента е някакъв ужас. Прескачаме леглата, за да минем. Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица. А те трябва да се сменят всеки ден, след всеки пациент“. Това разказа пред Bg Voice д-р Мария Динева, лекар в Ню Йорк от година и половина. Тя е на първа линия. Обикаля спешните отделения в различни болници в града, в зависимост от нуждите.

По думите на докторката в Ню Йорк няма достатъчно предпазни облекла и консумативи. Тя обясни и за недостига на медицинско оборудване, за което кметът на Ню Йорк Бил де Блазио няколко пъти спомена, в опит да получи повече вентилатори.

„Опитваме се да разделим един респиратор на двама пациенти, за да можем да помогнем на повече хора“, казва д-р Динева.

Въпреки недостига на персонал и защитни средства, тя и колегите й не се отказват да са в помощ на пациентите. Излязоха на протест, за да поискат повече маски, манта, шапки и ръкавици. Той обаче не продължи дълго, защото Ню Йорк стана щатът с най-много заразени – 120 000 случая и повече от 4 000 жертви.

„В момента научаваме нови неща за всеки пациенти – от новородени до 90-100-годишни. До преди няколко дни се мислеше, че децата имат някакъв механизъм, който ги предпазва от коронавируса, но в момента в една от болниците, в която работя има 3 деца, които са болни. Едното е на 6 години, другото на 9 и един тийнейджър на 14. Симптомите се влошават когато човек има и други болести или хронични заболявания. Тогава често се стига до спиране на работата на органите. Този вирус е толкова заразен, толкова голяма инфективност има, просто напада белите дробове и те спират да работят“, казва д-р Динева.

Тя обяснява и ужаса да прескача леглата в залите, за да може да мине. „Няма къде да вървя, няма къде да стъпя. Толкова много легла имаме. В момента са 200 и нито едно не е празно. Всички са на пациенти с COVID-19. Повечето са с респиратори. Прогнозите за нито един в спешното отделение не са оптимистични“, обяснява българката.

Нейните смени продължават по 15 часа. Не е почивала от седмица.

„Когато има нужда, винаги съм там, защото знам, че имаме липса на персонал и нуждата в момента е огромна. Знам, че мога да помогна. Дали е достатъчно – един Бог знае“.

Д-р Динева се е самоизолирала в отделен апартамент от своето семейство, близки и приятели и чака момента, в който животът ще се върне към някаква нормалност.

„Нямам търпение. Наистина нямам търпение да видя приятелите си и семейството си. Но все пак аз съм си избрала този начин на живот. В такива случаи това е нещо, което аз трябва да направя за тези хора, които имат нужда. Аз съм дала клетва все пак“, завършва българката.

Жена отваря прозореца на апартамента си, за да аплодира медицински работници по време на огнището на коронавирусна болест (COVID-19) в Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс
Жена отваря прозореца на апартамента си, за да аплодира медицински работници по време на огнището на коронавирусна болест (COVID-19) в Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс