58-годишна жена е развила рядко заболяване на мозъка вследствие на прекарана коронавирусна инфекция, съобщават американски лекари, цитирани от в. "Индипендънт".

В болницата в Детройт тя е развила остър некротизиращ енцефалит - болест на централната нервна система, която засяга предимно деца. ПРогнозата за него е лоша.

Според доклад на медиците в сп. "Радиология" жената е служителка в авиокомпания и била в добро здраве. Приета е след 3-дневни оплаквания от висока температура и кашлица. Първо е дала отрицателен резултат за грип, после положителен за COVID-19.

След влошаване на състоянието й и изследване с ядреномагнитен резонанс са открити множество аномалии в центрове на мозъка, които контролират осезанието и паметта.

Това е първи случай на поражения в мозъка от коронавируса, предаде "Канал 3".

„Всички лекари, които се грижат за болни от коронавирус, трябва изкъсо да следят техния ментален статус. При наличието на връзка между поражения в мозъка и COVID-19, трябва да мислим как може да се лекуват такива пациенти по-ефективно", съобщава д-р Елиса Фори, невролог, който участва в поставянето на диагнозата на пациентката.

"Усложненията от коронавируса могат да бъдат всякакви и напълно унищожителни", казва д-р Фори.