Европейската медицинска асоциация приветства усилията да се тества лечение с хлорохин, но предупреди, че още е експериментално

В търсене на лечение за новата коронавирусна болест иновативните фармацевтични компании изследват 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие или употреба. Това съобщи Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В нея членуват 25 международни производители на нови лекарства и ваксини.

Към момента няма специфична терапия за COVID-19 и лекарите по цял свят прилагат експериментално препарати, които са имали ефект при други тежки респираторни инфекции, и лекарства за общо облекчаване на състоянието. В тежките случаи дишането се подпомага с кислородна терапия или апаратно дишане.

Сред изпитваните лекарства е използването на противомаларийния хлорохин фосфат.

След първите заключения от емпиричен опит в Китай и Франция с малко на брой случаи се очакват проучвания по правилата на науката.

Последните съобщени данни са отново от Китай, където са наблюдавани пациенти в сходно състояние, но разделени на две групи. На едните добавяли хлорохинов препарат към общата терапия. Кашлицата, треската и пневмонията отминавали по-бързо и при по-малък риск да се усложни до тежка форма при болните, които са получавали хидроксихлорохин.

Изследването не е рецензирано, проведено е върху малък брой участници и ограничено до пациенти, които са били леко или умерено болни, а не тежки случаи.

Авторите на доклада казват, че медикаментът е обещаващ, но че са необходими още изследвания, за да се изясни как може да действа при лечение на коронавирусна болест и да се определи най-добрият начин за използването му.

Европейската медицинска асоциация приветства изпитванията, но предупреди, че за COVID-19 хлорохин и хидроксихлорохин може да се използват в контекста на клинични изпитвания, а извън това - в съответствие с установените национални протоколи. Двата препарата могат да имат сериозни странични ефекти, особено при високи дози или в комбинация с други лекарства.