Италианският производител на луксозни автомобили "Ламборгини" (Lamborghini) обяви днес, че е започнал производството на маски и медицински визьори, предаде Франс прес.

Това е нов пример за преобразуване на производството в разгара на епидемията от коронавируса, предаде БТА.

Други италиански компании, от луксозния сегмент или от модния сектор, вече преустроиха заводите си, за да произвеждат продукти, предназначени за света на медицината.

Такъв е случаят с дизайнера Джорджо Армани, чиито италиански заводи произвеждат защитно облекло за медицинския персонал, ангажиран в битката срещу пандемията. "Прада" (Prada) също произвежда маски и защитно облекло.

Текстилната компания "Калцедония" (Calzedonia) създава маски, същото прави и производителят на спортни обувки "Спортива" (Sportiva).
Рим реши от 22 март да спре всякаква производствена дейност, която не е за стоки от първостепенно значение в рамките на политиката за карантина, целяща да ограничи контактите, за да спре разпространението на вируса. Тази мярка ще бъде в сила поне до 13 април.

Продуктите, произведени от Ламборгини са предназначени за болницата "СантСОрсола-Малпиги" в Болоня, град, който е разположен близо до завода и централата на компанията в СантСАгата Болонезе. Това посочи автомобилостроителят в комюнике.
Производството на хирургическите маски е поверено на група от работници и работнички, които са специалисти в сарачеството, както и на подразделението, което се занимава с интериора и персонализацията на автомобилите Ламборгини. На ден ще се произвеждат хиляда маски.

В същото време визьорите за медицинска защита ще се произвеждат с помощта на 3Де (3D) принтери в цеха за производство на карбонови влакна и в отдела за научноизследователска и развойна дейност. Предвижда се да се произвеждат 200 визьора на ден.

Маските трябва да бъдат одобрени от Катедрата по медицински и хирургически науки на университета в Болоня.