Не високите температури, а преките слънчеви лъчи убиват COVID-19, каза академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН пред "Марица". "Ултравиолетовите и кварцовите лампи – те убиват вируса. Така че ни се иска да има слънчево греене и заболяването да изчезне до лятото – това е нашата надежда. Надявам се COVID-19 да отмине постепенно, както се случи с предшественика му от 2002-2003 г. - коронавируса на ТОРС (тежкия остър респираторен синдром). ТОРС беше ликвидиран чрез карантина. Тогава смъртността беше 10%, включително на медицинския персонал. Но нямаше такава масовост като при коронавируса сега. Нямаше го това предаване и заразяване на хора в геометрична прогресия", допълни той.

"Маската е добра защита на болните, за да не предадат вируса на здрави хора. Чуват се мнения, че вирусът прониква и през маските. Да, така е, но в силно намалена доза. Как да се предпазят хората – преди всичко препоръчвам добра лична хигиена. Ползвайте ръкавици, но още по-важно е доброто измиване на ръцете.със сапун. Вирусът е много чувствителен на алкохол. Така че как се пазим - зависи от всеки един от нас", сподели академикът.

"Вирусът е много устойчив. Бих добавил и върху хартия, което е крайно неблагоприятно положение. Профилактиката е ясна – често миене на ръцете, да се ползват алкохол-съдържащи разтвори, да се почистват плоскостите и предметите, до които човек се допира. Да не се ходи много на обществени места - това се отнася особено за по-възрастните. Интересно е, че малките деца са много опасни – те могат да заразят другите, но рядко боледуват. Странен е още един факт: вирусът поразява повече мъжете - те са две трети от заразените", каза още Гълъбов.

"Докато при грипа има доста ефикасни лекарства, при коронавируса не е така. За момента добър ефект дават препаратите „Фавипиравир“ и "Ремдезивир". Първият е разработен в Япония, а вторият в САЩ при изпитване на голямо количество вещества върху коронавирусите и са били тестирани като средства срещу ебола. Китайците имат опит с приложението на веществото „Хлорокин“, което в България го имаше доскоро под името „Резохин“. А във Франция се нарича „Плакенил“. Това вещество има противовирусен ефект, но не мога да кажа, че е блестящ", обясни той.