Американският Център за контрол и превенция на заразни болести (ЦКПЗБ) предупреждава, че всеки може да бъде преносител на коронавируса, дори и ако не проявява никакви симптоми, предава Voice of America.

От ЦКПЗБ съобщават тази информация след проучване в Сингапур, което установило, че 10% от всички случаи са били разпространени от хора, които не са проявили никакви симптоми на болестта. В него се казва, че възстановилите се от вируса също биха могли да бъдат заразни за известно време, предаде "Фокус".

Според ЦКПЗБ тези открития само потвърждават нуждата от строго спазване на социална дистанция.

Ръководителят на центъра, д-р Робърт Редфилд предупреди в интервю по-рано, че може да има още една вълна от заразени с коронавируса през късната есен и че от неговата организация вече се готвят за това.

Председателят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесъс по-рано пък заяви, че съвсем скоро случаите на коронавируса ще достигнат един милион души по света, което се потвърждава от статистиките, според които над 950 хил. души са били заразени към 13:00 ч. българско време на 2 април.