С развихрянето на пандемията все повече държави следват азиатския пример на защита

През идните седмици правителството във вашата страна вероятно ще започне да ви съветва да носите маски срещу коронавируса, а може вече и да го е направило, пише анализаторът на Си Ен Ен Джеймс Грифитс.

В голяма част от Азия тази мярка се прилага от началото на пандемията и я свързват с намаляване на случаите на инфекция и по-бързото ѝ овладяване.

В други райони на света подобно послание всява смут.

Здравни власти,

политици и журналисти

уверено твърдят,

че маските не помагат,

и призовават хората да наблегнат на миене на ръцете и сoциална дистанция.

През февруари главният здравен инспектор на САЩ Джеръм Адамс написа в туитър: “Спрете да купувате маски! Те не са надеждна защита срещу вируса”. Същата позиция зае и шефът на американския Център за контрол на болестите и превенция Робърт Редфилд. Но днес вече не е много сигурен. Наскоро той съобщи, че службата му преразглежда указанията си и може да препоръча всеобщо използване на маски срещу COVID-19. Вероятно е въпрос на време Световната здравна организация също да мине на тази позиция.

“Въпреки твърденията,

че маските не вършат работа,

едва ли сте чули солидни

доказателства

в подкрепа на това становище. Защото такива не съществуват”, казва пред Си Ен Ен микробиологът от Калифорнийския университет “Бъркли” Ейдриън Бърч. Напротив, има доказателства за точно обратното: маските помагат за предотвратяване на вирусни инфекции като сегашната. Бърч цитира изследване, доказало тяхната ефективност при епидемията от тежък остър респираторен синдром - ТОРС, през 2003 г. Друго проучване в Китай свързва употребата на маски със

70-процентно

намаляване

на риска от

този вирус

От началото на сегашната криза Хонконг и много други райони в Азия наредиха да се слагат маски на обществени места, със или без наличие на симптоми. Въпреки скептицизма на Запада и подигравките, че азиатците са обсебени от тях, тази тактика обузда развихрянето на заразата и там се справиха по-добре с контрола над инфекцията от Европа и Северна Америка, констатира Си Ен Ен.

“Тестовете показват, че лицевите маски

по-вероятно помагат,

отколкото вредят

Дори да са направени от плат у дома, ако хората ги носят редовно и внимават да не ги пипат, ще намалят опасността от вируса”, казва Бърч.

Според повечето инструкции за защита от коронавируса той се разпространява главно чрез пръски от кихане и кашляне, които околните вдишват. Затова маските се препоръчват главно за болни, носители на вируса, или такива, които се грижат за заразени.

За тези без симптоми маската не е задължителна, гласят указанията. Но не обясняват защо те са задължителни за лекари, санитари и други служители на първа линия. Това поражда у хората подозрения, че ги

лъжат и целят да се осуети

недостигът на маски,

които се пазят за медицинския персонал, пише Джеймс Грифитс.

Носенето на маска не е броня срещу коронавируса, можете да го пипнете и през очите или чрез аерозолите, които минават през тъканта, пише британският в. “Гардиън”. Но тя ефективно спира пръските от устата – главния източник на заразата. Според някои изследвания това снижава петорно риска от зараза по капков път в сравнение с липсата на подобна бариера.

При близък контакт със заразен човек маската

не ликвидира, но

намалява шанса

вирусът да

проникне у вас

Ако сте със симптоми на болестта или доказано позитивни, носенето на маска защитава околните. Затова тя е толкова важна както за болните и техните роднини, така и за здравните работници, които се грижат за тях.

Маската не е толкова необходима при обикаляне из града или пътуване в полупразен автобус, затова не се запасявайте с огромни количества, съветва “Гардиън”.

Боравенето с подобно предпазно средство не е проста работа, предупреждава Би Би Си.

Свалянето

изисква

специално

внимание,

защото някой вирус може да полепне по ръцете ви. Изхвърлянето, прането и дезинфекцията на маската също трябва да става по специални указания според нейния вид. Някои носят еднодневните по няколко пъти и така се излагат на по-голям риск. Тя създава у някои фалшиво чувство за сигурност и те пренебрегват другите мерки за защита, сочи Би Би Си.

Разделен от тези “за” и “против”, днес светът се отнася по различен начин към маската. Ако излезеш

без нея в Хонконг, Токио

или Сеул, ще те изгледат

възмутено

Препатили от доста смъртоносни вирусни епидемии, за азиатците носенето на маска е изстрадана норма.

В Европа и зад океана не е така, с изключение на Чехия и Словакия, където тя е задължителна. Там хората с маски понякога стават обект на подигравки и дори на атаки.

Но фактът, че милиони хора са “тихи носители” на вируса и масово пръскат заразата, без да знаят,

все повече

накланя везните

в полза на маската

като защитно средство, уверява Би Би Си.

Според направено наскоро изследване в Пекин една трета от заразените с вируса не показват симптоми. Пак в Китай е установено, че скритите носители на вируса, известни като пациенти “стелт”, вероятно са виновни за заразяване на 80% от позитивните. Италия е особено красноречив и трагичен случай.