Вярвам, че ще забавим разпространението на коронавируса и до Великден ще овладеем ситуацията, така че кривата на епидемията да започне да пада надолу, прогнозира за в. "Данас" епидемиологът Бранислав Тиодорович.

Според него мнозинството от хората спазват ограничителните мерки, но призовава всички към желязна дисциплина, напомняйки, че сърбите трябва да се поучат от лошия пример на Италия и Испания. Той оценява, че възрастните хора се държат по-отговорно, но младите са "твърде свободни". Тиодорович посочва, че 29,8 процента от болните от Ковид-19 са на възраст от 40 до 60 години. Според епидемиолога здравната система на страната е напълно подготвена за пика на епидемията.

В. "Блиц" съобщава, че са пристигнали самолети с медицинска екипировка за борба с коронавируса, която е купила Сърбия, но транспортът е платен от Европейския съюз. Вестникът отбелязва, че ЕС напълно финансира разходите за полетите, което е част от пакет от 15 милиона евро помощ за спешни случаи.

Полетите, организирани от Програмата на ООН за развитие, осигуряват възможно най-бърза доставка на оборудване и материали, а с използването на големи товарни самолети се осигурява максимален обем на доставката и се пестят скъпоценно време и разходи, посочва "Блиц".

Всички трябва да слушаме властите и специалистите, ще дойде време и за политическите кампании, казва в интервю за в. "Курир" лидерът на опозиционното движение Метла 2020 Милош Йованович.

Той изтъква, че най-добрият начин за преодоляване на кризата, предизвикана от епидемията от коронавирус, е следване на препоръките на компетентните държавни органи и медицинските специалисти, за да не се повтаря сценарият от отделни европейски държави. Йованович споделя, че дълго време се е занимавал с политика и работа, а сега използва карантината, за да прекара повече време със семейството си, отбелязва БТА.

На въпрос дали е уместно някои опозиционни политици да използват ситуацията за политически нападки, Йованович отговаря: "Ще дойде време и за политически кампании. Сега трябва да слушаме властите и специалистите. Движение Метла 2020 никога не се е занимавало с политиканство, няма да го направи и сега."