Жена от семейството умира, мъж е в критично състояние

17 души от английска фамилия са със симптоми на коронавирус като кашлица и температура, след като на 13 март са били на погребение. Събрали се да изпратят 86-годишната Шейла Брукс, която умира на 9 февруари след подобни оплаквания.

Фамилията решава да ѝ организира погребение, тъй като по това време във Великобритания още няма ограничения за социални контакти. След няколко дни обаче 65-годишната племенница на Шейла - Сюзън Нелсън, се разболява. Тя е приета в болницата в Бирмингам на 16 март и на следващия ден умира, макар да не е имала никакви други болести.

“Започна да кашля много и да се задъхва. Всичко ескалира много бързо. Опитах се да я посетя в болницата, но не ми разрешиха. Успях да я чуя само по телефона. Исках да ѝ кажа, че не ме пускат, защото не исках тя да умре, мислейки, че не съм до нея”, разказва 42-годишният ѝ син Карл пред британските медии.

67-годишният му баща, който бил с майка му в последните ѝ часове, описал случващото се в отделенията за болни от коронавирус като жив ад, а усилията на лекарите и медицинските сестри да се справят като феноменални.

След смъртта на Сюзън още 16 души от присъствалите на погребението проявяват симптоми. Затова са убедени, че са се заразили на погребението. Сред заразените е и 34-годишната дъщеря на Сюзън Аманда, която е мениджър по продажби на консумативи за британската здравна система. Тя страда от Адисонова болест и казва, че до момента е преживяла две тежки кризи, които смята, че се дължат на ендокринното разстройство, от което страда.

Аманда се е самоизолирала вкъщи с баща си Робърт. Признава, че има човек от семейството, който е в болница и вероятно няма да оцелее. Сред развилите симптоми на коронавирус е 88-годишен чичо и 21-годишен братовчед. “Нашата красива и грижовна майка беше център на фамилията. Ние сме голямо семейство и поддържаме много близки отношения помежду си и това ни съсипа”, казва Аманда.