Той не носи маска, но помощта му е безценна в ролята на медицинска сестра за спасяването на живота на пациентите от коварния коронавирус. Запознайте се с робота Томи, пише Ройтерс.

Той, заедно със свои петима събратя, помага на докторите и медсестрите от кръв и плът в болница "Чирколо" в италианския град Варезе в северната област Ломбардия.

Те лекуват пациенти, заразени с COVID-19, в епицентъра на епидемията, която се разпространи из цяла Италия.

"Това е все едно да разполагаш с още една медицинска сестра, без да се притесняваш от проблемите, свързани с инфекцията", споделя д-р Франческо Дентали, ръководител на интензивното отделение на болничното заведение.

Томи е с размерите на дете и има големи светкащи очи. Той се придвижва на колелца в болничните стаи и застава чинно до леглото на някой пациент, докато лекарят е зает с прегледа на по-сериозните случаи. Томи и събратята му следят параметрите от апаратурата в болничните стаи, като ги предават на медицинския екип.

Лицата на роботите представляват тъчскрийн, чрез който пациентите лесно могат да запишат своите послания до лекуващите лекари и да им ги изпратят чрез механичните медсестри. Роботизираният екип помага на болницата да бъдат силно ограничени контактите със заразените, намалявайки значително риска от инфекция за медицинския персонал. Чрез роботите се пестят големи количества медицински предпазни средства, от които има хроничен недостиг. Машините не страдали от преумора и след кратко зареждане в контакта, отново били готови да застъпят на смяна. Томи бил кръстен на името на сина на един от лекарите в болницата.