В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу новия коронавирус. Всичките тестове се извършват от биотехнологичната агенция "Такис", а резултатите се очакват в средата на май, предадоха АНСА и БТА.

Тестовете върху хора могат да се проведат през есента, заяви Луиджи Аурисико, ръководител на компанията.

Ваксините се базират на различни участъци на протеина Спайк - основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки.
Тестовете са разрешени от министерството на здравеопазването и се провеждат върху мишки. Резултатите ще бъдат анализирани от компанията "Такис" заедно с научно-изследователския институт Спаланцани. След анализите ще бъде направена оценка коя ваксина от петте се е представила най-добре на тестовете.

Петте ваксини са получени от фрагменти от генетичния материал на вируса, които отговарят на различни зони от протеина Спайк, който коронавирусът използва, за да се прикрепи към клетките на човешката дихателна система и да проникне вътре в него.

И петте ваксини се основават на технологията, наречена електропорация, която представлява инжектиране в мускула, последвано от кратък електрически импулс, което улеснява проникването на ваксината в клетката и активира имунната система.

Компанията "Такис" е успяла да достигне до тази фаза на изпитания без чуждо финансиране, но сега организира акция от типа краудфъндинг с цел събиране на нужната сума, за да се премине към следващите фази на разработване на окончателната ваксина.

Италия дава 10 милиарда евро за гарантиране на ликвидност
за домакинствата и компаниите

Италианското правителство планира да похарчи още 10 милиарда евро (11 милиарда долара), за да гарантира покриването на дълговете и ликвидността на професионалисти и компании, засегнати от кризата с коронавируса. Това заяви днес представител на правителството, цитиран от Ройтерс и БТА.

Италия, епицентърът на епидемията в Европа, бе първата западноевропейска страна, която въведе широкомащабни забрани за движение и икономическа дейност и най-напред потвърди присъствието на вируса на територията си преди шест седмици.

Тази седмица правителството оповести, че ще удължи ограниченията поне до Великденските празници в средата на месеца.

Рим одобри извънредно постановление за отпускане на 25 милиарда евро през март, включително 5 милиарда евро под формата на гаранции за банкови заеми и ликвидност за компании и домакинства.

Тъй като хората и компаниите в третата най-голяма икономика в еврозоната продължават да имат финансови трудности на фона на пандемията от коронавируса, правителството планира второ извънредно постановление, за да освободи ресурси за поне 500 милиарда евро общо.

Тази стъпка ще накара министерство на финансите да отдели още 10 милиарда евро за гаранционната схема в допълнение към предишните 5 милиарда евро. Това е казал в интервю за в. "Фато куотидиано" министърът на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери, според източника, пожелал анонимност заради чувствителната тема. Министерството не коментира информацията.

Вчера конфедерацията на италианската промишленост Конфиндустрия (Confindustria) обяви, че икономиката на Италия може да се свие с 6 процента през 2020 година. За съжаление тази прогноза е реалистична, коментира Гуалтиери.