Психологът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Биляна Миланова ще извършва консултации с граждани по телефона до края на извънредното положение. Инициативата е безвъзмездна, съобщиха от областната болница във Велико Търново.

Поради усложнената обстановка, психологът на областната болница поде благородната инициатива да помага на хората, които изпитват стрес и паника заради непознатата в света до този момент криза. Освен здравето, тя засяга и редици други фактори, които могат да окажат влияние върху психическата ни устойчивост .

"Намираме се в пандемия, която оказва своето негативно влияние върху психическото функциониране. Ситуацията е тежка, освен базовият ни инстинкт за самосъхранение, тук се появят морални и социални фактори, като грижа и тревога за близките, изолираност, която също причинява безпокойство, финансови и икономически затруднения. Всичко това, съвсем разбираемо води до паника, гняв, дезориентираност", казва Биляна Миланова.

По думите на специалиста, от гледна точка на психичното здраве, кризата може да бъде травматична ситуация, но би могла да бъде и възможност за себепознание и промяна.

В този ред на мисли, тя повече се отнася към реакцията на самия човек и към травмиращото събитие: "Не случайно думата криза на китайски се формира от опасност и възможност, това представя точно компонентите й", допълва още психологът на областната болница и апелира:

"Съсредоточете се към това, което е важно в момента - вашите приоритети. Важно е да потърсите помощ от семейството, приятелите и специалистите по психично здраве. Пазете себе си, така пазите и другите ".

Биляна Миланова ще извършва безплатните консултациите по телефон всеки делничен ден от 13 до 17 часа до края на извънредното положение. Обажданията се приемат на телефон 0884 41 40 41.