МБАЛ “Царица Йоанна” в Провадия трябва да има 16 легла за болни с инфекцията COVID-19 според заповедта на министъра на здравеопазването.

Малката общинска болница е предвидена като резерва за неусложнени пациенти.

Директорът на болницата д-р Светослав Неделчев, обаче не е готов да подпише договор с министерството, научи "24 часа".

“Ние нямаме нищо от това, което е по предписание за лечение на тези болни. Заедно с договора трябва да подпиша и декларация, че сме готови. Как да сложа подписа си под фалшив документ”, негодува д-р Неделчев.

Пуснал съм навреме писма до националния щаб, до здравната каса, до министерството, до кмета на града, още нямаме отговор. Най-големият проблем е липсата на персонал. Разполагаме с 15 лекари и 25 сестри. Чувам, че ще се записват доброволци, но едва ли някой ще дойде в нашата болница, смята д-р Неделчев.

75% от лекарите в болницата са пенсионери, и то в напреднала пенсионна възраст.

“Пулмологът ни е на 84 години, а той е лекарят, който трябва да поеме основната вълна от болните. Един от най-младите ни лекари е анестезиологът, който е на 60 години”, разказва за трудната ситуация лекарят.

В болницата е предвидено обособяването на специално отделение, то се намира на третия етаж, има и отделен вход към него, но няма нужното оборудване за точно такова отделение.

Разполагаме само с няколко монитора за следене на жизнените показатели и няколко аспиратора. Нямаме апарати за обдишване, с които трябва да се работи на първо ниво, допълни директорът.

Имаме малки дарения, но освен маски и ръкавици нямаме нищо друго. Всеки ден пиша заявки за шлемове, калцуни или др. предпазни средства, но не сме получили, разказа с огорчение д-р Неделчев.

В момента под карантина в Провадия са 55 души.