33 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, като 21 от тях са в София, а 23 са хоспитализирани. Общият брой на заразените вече е 412. Русе е новата област, където е приет мъж, работил в ски курорт в Австрия, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

От всички 33 случай за денонощието, 13 са новообявените нови положителни проби на брифинга тази сутрин. Те са установени в София (2 случая), Бургас (2 случая), Пловдив (2 случая), Добрич (2 случая), Стара Загора (1 случай), Хасково (1 случай), Сливен (1 случай), Кърджали (1 случай), Русе (1 случай).

146 от пациентите се намират на болнично лечение, като 14 от тях са интубирани.

Излекуваните с две отрицателни проби са общо 20. От тях – 14 са мъже и 6 жени. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - мъж на 80 години. Има 3-ма нови излекувани от Варна. Общият брой на хоспитализираните е 166 човека, допълни ген. Мутафчийски.

Той коментира, че все още няма достатъчно надеждни бързи тестове. Надеждните тестове са свързани с PCR методика.

Предстои да бъда направени тестове на всички народни представители, както и на служителите в парламента.

Носенето на маска има превантивна функция, а за болния е задължително. Спорът за маските измести споровете за социалното дистанциране, каза ген. Мутафчийски.

Той заяви, че във ВМА има 8 пациенти, които не са здравноосигурени. Няма да има върнати пациенти, дори и те да не са здравноосигурени.