Ползваме го и вместо декларация и есемес при излизане от дома

Електронна система, чрез която всеки да може да провери дали е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде пусната до дни. Правителството разработва приложение, което да ползват гражданите, ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Апликацията ще е готова до четвъртък. Тя може да се ползва заедно с хартиените декларации, вместо хората да пращат есемеси, каквато идея също бе обсъждана, обясни Дончев пред Нова телевизия.

Електронната система, която се разработва от десетина дни, вече се ползва от полицията и от служителите на регионалните здравни инспекции. Тя позволява да се автоматизират процесите на свързване, търсене на карантинирани, заразни и т.н.

“Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса като тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, посочи вицепремиерът. И обясни, че по-тежките мерки са готови на хартия, просто не са препоръчани в момента.

Дончев не се ангажира с прогноза дали ще се наложи удължаване на извънредното положение. “Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен. Държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея”, каза вицепремиерът.

Израел ни предлага

система за следене на

заразени

Израел е предложил на България технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната. С влизането в сила на Закона за извънредното положение МВР получи възможност да изисква от мобилните оператори трафични данни за поставените под карантина, които са я нарушили.

Разработката е на RAFAEL Advanced Defense Systems, което е 100% собственост на израелското правителство. Разработената от компанията WISDOM STONE е облачна платформа, която е базирана на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включва мобилно приложение за гражданите, чрез което последните да си взаимодействат с властите. Платформата се използва най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общините и други.