Учени проверяват в 4 държави

Изследователи ще започнат в четири държави клинично изпитване на неортодоксален подход към новия коронавирус.
Те ще проверят дали ваксината столетница срещу туберкулоза може базово да обнови имунната система. Хипотезата е да я направи по-силна срещу патогена, който причинява новата коронавирусна болест, и, може би - да предотврати заразяване.
Изследванията
ще бъдат
направени при
медицински
сестри
и лекари,
които са изложени на по-висок риск от заразяване с респираторната инфекция, и при възрастни хора, които са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване, ако се заразят.
Туберкулозата е бактериално заболяване, което поразява предимно белите дробове, но и други органи. Причинява се от мукобактериум туберкулозис, наричана бацил на Кох. Ако не се лекува, болестта завършва фатално за всеки втори.
Най-широко използваната ваксина в света е BCG (БЦЖ) - бацилът на Калмет и Герен, наречена на френските микробилози Албер Калмет и Камил Герен, които я създават в началото на ХХ век.
Поставя се още в бебешка възраст, но имунитетът с времето се изчерпва и се правят повторни имунизации. Ваксината
вече е
прилагана
при други
заболявания,
включително
рак,
на принципа на общото рестартиране на имунитета. С БЦЖ ваксината ще работят и изследователите на новия коронавирус сега.
Екип в Холандия стартира първия опит, в който ще се включат 1000 здравни специалисти в осем болници. Те ще бъдат разделени на групи и ще получат
ваксината или
плацебо –
сходно на вид
нещо, в което
обаче липсва
бацилът
Обикновено ваксините повишават имунните отговори към специфичен патоген чрез антитела, които се свързват и неутрализират един вид болестен агент, но не и други.

Но според клинични и проучвателни наблюдения БЦЖ може да увеличи способността на имунната система да се бори с патогени, различни от туберкулозната бактерия. В тази област от няколко десетилетия работят датските изследователи Питър Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея Бисау. Учените смятат, че в първата година след поставянето ваксината предотвратява около 30% от други инфекции, включително вирусни.
Изследванията в тази област обаче бяха критикувани заради тяхната методология. Анализ по поръчка на Световната здравна организация през 2014 г. заключи, че “БЦЖ, изглежда, понижава общата смъртност при деца, но доказателствената стойност е ниска”.
Малко по-обещаващи анализи за потенциалните ползи на БЦЖ бяха представени през 2016 г., но с уговорка, че са необходими рандомизирани проучвания, които се смятат за най-надеждни.
Оттогава научните доказателства се засилиха и няколко групи направиха важни изводи
как БЦЖ може
комплексно да
активира
имунната
система,
пише “Сайънс”. Цитира се приносът на Михай Нетеа, специалист по инфекциозни болести в Медицинския център на университета в Неймеген, Нидерландия, който открива особености на работата на имунната система в резултат на ваксината. Той очаква да има отговор от изследвания за въздействието на ваксината върху коронавируса в рамките на няколко месеца.
Общият принцип на имунната реакция следва няколко стъпки.
Когато патогенът навлезе в тялото, се задейства т.нар. вроден имунитет. Представлява физиологична “програма”, с която определен вид клетки атакуват агресора. Те могат да се справят с до 99% от инфекциите.
Ако тези клетки се провалят, други клетки – Т-левкоцитите и В-левкоцитите, произвеждащи антитела, започват усилено да се делят, за да се включат в битката. Ключовото е, че определени Т-лимфоцити или антитела са специфични за патогена и тяхното присъствие се увеличава най-много.
След като микробът бъде унищожен, малка част от специфичните антитела се трансформират в трайна имунна памет. Те ускоряват производството на Т- и В-левкоцити следващия път, когато организмът е атакуван от конкретния патоген.
На този
естествен
механизъм
на имунната
памет
се основават ваксините. Вродената имунна система, съставена от бели кръвни клетки като макрофаги - естествени клетки убийци, и неутрофили, би трябвало да нямат такава памет. Но екипът на Нетеа открива, че БЦЖ, който може да остане жив в човешката кожа до няколко месеца, задейства не само специфичните за микобактерията В и Т клетки. Също така стимулира за продължителен период вродените имунни клетки.
Учените го наричат
обучен
имунитет
В ранодомизирано проучване, публикувано през 2018 г., екипът доказва, че БЦЖ ваксината предпазва от експериментално създадена отслабена форма на вируса на жълтата треска, който се използва като ваксина.
Заедно с Евангелос Гиамарелос от Атинския университет Нетеа започва проучване в Гърция, за да установи дали БЦЖ може да повиши като цяло устойчивостта на инфекции при възрастни хора. Проектът е разработен преди появата на новия коронавирус, но пандемията може да разкрие по-ясно широките ефекти на ваксината, смята инфекционистът. Въпреки че проучването е рандомизирано, участниците вероятно ще знаят дали са получили ваксината вместо плацебо - БЦЖ създава специфична подутина на мястото на инжектиране, която обикновено води до белег. Но изследователите няма да знаят кои от хората в коя група – с ваксина или с плацебо, са.
Изследователска група в университета в Мелбърн, Австралия, започва изследване за ефектите от БЦЖ сред здравни работници, използвайки същия протокол. Друга изследователска група в университета в Ексетър, Великобритания, ще направи подобно проучване при възрастни хора. А екип от Института за инфекциозна биология на института “Макс Планк” обяви миналата седмица, че вдъхновен от работата на Нетеа, ще започне подобно
проучване
освен върху
възрастни
хора и върху
здравни
работници
Ще работят с генетично модифицирана версия на БЦЖ, която все още не е одобрена за употреба срещу туберкулоза.
Проф. Елинор Фиш, имуноложка от Университета на Торонто, Канада, казва, че ваксината вероятно няма да ликвидира напълно инфекциите с новия коронавирус, но е възможно да намали въздействието.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...