Германци с пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса

Хората, преболедували от КОВИД-19, може да останат носители на вируса и да продължат да го разпространяват. За това предупреди френският вирусолог Филип Умбер, който е шеф на научноизследователския център в Безансон.

Затова според него тези хора

трябва да бъдат

тествани отново

след известно

време

“Може да се излекувате от вируса, но все още да го имате в носоглътката си. По този начин можете да го разпространите. Това се случва с носители на хепатит B и C. Може да имате антитела срещу вируса, но и самия вирус”, казва френският специалист, цитиран от агенция Спутник.

Германски учени са направили пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса. Те успели да изолират ензим, който е ключов за разпространението на инфекцията в тялото, съобщи Би Ти Ви.

Подробности не са известни, но се очаква клиничните изпитания да започнат скоро.

В същото време австралийски медици започват изследване дали ваксината срещу туберкулоза може да предпазва от КОВИД-19. Половината участници в експеримента ще получат съответно ваксината БЦЖ, а останалите - плацебо. (Виж подробности на 15-а стр.) Състоянието им ще се проследява с апликация на телефоните им.

Междувременно

гръцки лекар

изобрети

многократна

хирургическа

маска

с помощта на нанотехнологии. Петрос Бангеас от болницата в Солун я направил в сътрудничество с компания за триизмерно принтиране.

“Целта ми е да създам многократни защитни средства - маски и очила, с антимикробни и антивирусни свойства”, казва Бангеас пред агенция АНА. Маската е изработена от биоразградим полимер, който може да се стерилизира лесно.

И външността и вътрешността ѝ са покрити с наночастици, които имат противозалепващо и противомикробно действие.

Маските на доктора са предназначени само за болничния персонал и според него лечебните заведения могат да си ги правят сами, ако имат 3Д принтери.