Данните за разпространението на Covid-19 показват, че Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа като цялостен брой на потвърдени случаи на коронавирус. Когато се изчислят потвърдените случаи като дял от населението (на 100 000 души), малките страни Исландия и Люксембург са най-засегнати, но Италия и Испания следват веднага след това.

Засега Централна и Източна Европа е по-слабо засегната от Covid-19, както като цялостен брой потвърдени случаи, така и като дял от населението. Това пише в анализ на Институт Отворено общество - София.

Графиката е по данни към 24 март, но увеличението на случаите оттогава не променят пропорциите.

Докладът е направен от екипа, изготвящ „Индекс на настигането“, който измерва процесите на сближаване сред 35 страни в Европа по 5 категории и използва редица индикатори, които могат да спомогнат за оценка на рисковете по отношение на Covid-19.
Авторът на анализа Марин Лесенски отбелязва, че в страните от Източна Европа има по-ниска средна продължителност на живота, като отражение на ниско качество на живота и доста по-ниска средна продължителност на живота в добро здраве. Като цяло, тези страни имат по-ниска ефективност на системите на здравеопазване.
Случаите на заразени спрямо дял население обаче са най-малко в Чехия, Турция, Унгария, Полша, България, Румъния (в този ред). От страните в Централна и Източна Европа най-много са в Естония.

В същото време Испания и Италия са страните с най-висока продължителност на живота в Европа – съответно 83,5 и 83,4 години, и са най-засегнати от коронавируса с над 35000 и над 64000 заболели към 24 март. Този донякъде парадоксален резултат до известна степен може да бъде обяснен от наблюдението, че най-тежките случаи на Covid-19 са сред най-възрастната част от населението.
Според данни на Евростат, най-висок е делът на хората над 80 години спрямо общото население в Италия – 7%, а в Испания е 6,2% (по данни към 2018 г.)
Страните от Централна и Източна Европа имат най-ниската продължителност на живота в Европа, като България и Латвия са съответно с 75 г. и 75,1 г. В групата държави от ЦИЕ най-висока средна продължителност на живота има Словения с 81,2 г., следвана от Чехия със 79,1 г.

По показателя средна продължителност на живота в добро здраве, Испания е и страната с най-висок резултат – 73,80 г., като Италия следва малко след това с продължителност от 73,20 г. Страните от Централна и Източна Европа изостават сериозно по този показател. България е към края на класацията с 66,4 г., Румъния с 66,6 г., Унгария е с 66,8 г. Латвия и Литва са последни в групата с 66,2 и 66,1 г, пише в анализа, озаглавен "Разпространението на Covid-19 и показателите за здраве на страните в Европа".
Според индекса за ефективност на здравеопазването (Euro Health Consumer Index (EHCI)), страните с най-добро здравеопазване са Холандия с 883 точки (около 4800 заболели към 24 март), Дания с 855 точки (над 1460 заболели към 24 март 2020 г). Най-засегнатите от коронавирус Испания и Италия имат сходни резултати и са в средата на класацията с 698 и 687 точки, като за сравнение Великобритания е с 728 точки.

Страните от Централна и Източна Европа имат като цяло слаби резултати – Румъния с 549 точки е предпоследна в класацията, Унгария с 565 точки, Полша с 585 точки, България с 591 точки.
Сред групата страни от ЦИЕ, най-добре се представят Чехия с 731 точки и Естония с 729 точки, се отбелязва в анализа на Институт Отворено общество - София.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...