Данните за разпространението на Covid-19 показват, че Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа като цялостен брой на потвърдени случаи на коронавирус. Когато се изчислят потвърдените случаи като дял от населението (на 100 000 души), малките страни Исландия и Люксембург са най-засегнати, но Италия и Испания следват веднага след това.

Засега Централна и Източна Европа е по-слабо засегната от Covid-19, както като цялостен брой потвърдени случаи, така и като дял от населението. Това пише в анализ на Институт Отворено общество - София.

Кликни, за да видиш графиката голяма

Кликни, за да видиш графиката голяма
Графиката е по данни към 24 март, но увеличението на случаите оттогава не променят пропорциите.

Докладът е направен от екипа, изготвящ „Индекс на настигането“, който измерва процесите на сближаване сред 35 страни в Европа по 5 категории и използва редица индикатори, които могат да спомогнат за оценка на рисковете по отношение на Covid-19.
Авторът на анализа Марин Лесенски отбелязва, че в страните от Източна Европа има по-ниска средна продължителност на живота, като отражение на ниско качество на живота и доста по-ниска средна продължителност на живота в добро здраве. Като цяло, тези страни имат по-ниска ефективност на системите на здравеопазване.
Случаите на заразени спрямо дял население обаче са най-малко в Чехия, Турция, Унгария, Полша, България, Румъния (в този ред). От страните в Централна и Източна Европа най-много са в Естония.
В същото време Испания и Италия са страните с най-висока продължителност на живота в Европа – съответно 83,5 и 83,4 години, и са най-засегнати от коронавируса с над 35000 и над 64000 заболели към 24 март. Този донякъде парадоксален резултат до известна степен може да бъде обяснен от наблюдението, че най-тежките случаи на Covid-19 са сред най-възрастната част от населението.
Според данни на Евростат, най-висок е делът на хората над 80 години спрямо общото население в Италия – 7%, а в Испания е 6,2% (по данни към 2018 г.)
Страните от Централна и Източна Европа имат най-ниската продължителност на живота в Европа, като България и Латвия са съответно с 75 г. и 75,1 г. В групата държави от ЦИЕ най-висока средна продължителност на живота има Словения с 81,2 г., следвана от Чехия със 79,1 г.
По показателя средна продължителност на живота в добро здраве, Испания е и страната с най-висок резултат – 73,80 г., като Италия следва малко след това с продължителност от 73,20 г. Страните от Централна и Източна Европа изостават сериозно по този показател. България е към края на класацията с 66,4 г., Румъния с 66,6 г., Унгария е с 66,8 г. Латвия и Литва са последни в групата с 66,2 и 66,1 г, пише в анализа, озаглавен "Разпространението на Covid-19 и показателите за здраве на страните в Европа".
Според индекса за ефективност на здравеопазването (Euro Health Consumer Index (EHCI)), страните с най-добро здравеопазване са Холандия с 883 точки (около 4800 заболели към 24 март), Дания с 855 точки (над 1460 заболели към 24 март 2020 г). Най-засегнатите от коронавирус Испания и Италия имат сходни резултати и са в средата на класацията с 698 и 687 точки, като за сравнение Великобритания е с 728 точки.
Страните от Централна и Източна Европа имат като цяло слаби резултати – Румъния с 549 точки е предпоследна в класацията, Унгария с 565 точки, Полша с 585 точки, България с 591 точки.
Сред групата страни от ЦИЕ, най-добре се представят Чехия с 731 точки и Естония с 729 точки, се отбелязва в анализа на Институт Отворено общество - София.