Борисов помири двете крила лекари между Мутафчийски и Костов

1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19 . Тази представителна извадки ще подскаже на докторите как ще се развие заразата. Това обясни премиерът Бойко Борисов на брифинга след заседанието на Европейския съвет. Той каза, че следобяд е разговарял дълго с предстедателя на мед съвет Коста Костов, след това с началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и така заедно са стигнали до това заключение. Борисов каза, че държавата разполага с 1000 бързи теста и половината ще използва сега, а след известно време ще тества отново същите лица. 

Премиерът сподели още, че никъде няма достатъчно бързи тестове, дори и Испания, която ги произвежда, не разполага с тях. 

Тестовете, които има нашата държава, са дарение, т.е няма да се използват държавни пари. 

 Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза.

"Когато става дума за пари, трудно ще се намери решение между богатите държави, които ще става по-бедни и тези, от Централна и Източна Европа.

Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата които пратихме за Хърватия, със съпричастност, каза Борисов. 

  Това, което поставихме като тема е медицинските облекла, маски, продължи премиерът.   

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването.