Бизнесменът Ивайло Пандов се оказа най-бързо излекуваният от коронавирус пациент в света - само за три дни. Този феномен от България можеше да смае световната медицинска общност, ако не бе малката подробност, че всъщност Пандов изобщо не е бил болен или поне не от COVID-19.

В блога си myfamily.bg бизнесменът разказва как доброволно си прави тест в частна лаборатория, който показва положителен резултат, но по-късно се оказва, че е грешен.

Ето разказа на Пандов: “Аз и семейството ми решихме доброволно да си направим тест, без да имаме симптоми, защото непосредствено преди да обявят извънредната ситуация, бяхме в Банско, което по-късно се оказа огнище на зараза. Направихме теста в единствената частна лаборатория у нас, която извършва подобни изследвания. Поръчахме най-сигурния тест и се изследвахме за грип А, грип Б и COVID-19. Всички контактни с мен лица, включително и част от персонала, бяха строени вкъщи да чакат домашно посещение на частната лаборатория заедно с мен, детето и жена ми. Дойдоха, взеха проби от носа и гърлото и казаха: чакай код и ще видиш на сайта резултатите. Това се случи в четвъртък, 19 март”.

Два дни по-късно всички получават отрицателни резултати, а за Пандов няма никакви данни. Но в неделя му се обаждат първо от полицията, а после и от РЗИ, за да му кажат, че е под карантина, защото тестът се оказал позитивен.

Той се самоизолира и започва да премисля какво да прави, за да осигури децата си и да запази бизнеса си. В понеделник решава да направи тест във ВМА.

“В понеделник ми направиха един бавен тест, от който излезе негативен резултат. От ВМА ме посъветваха да си направя още един след 24 ч, за да се види дали няма антитела. Те поискаха да направя и бърз, кръвен, за да проверят какво ще покаже - така се потвърди окончателно, че нямам вирус”, казва Пандов.

За да направи втория тест във ВМА, се сблъсква с друг проблем - как да стигне безопасно до болницата. Съветват го да отиде с линейка.

“Звъня на частни линейки - те любезно ме осведомяват, че имат забрана да превозват хора с COVID-19. Аз им обяснявам, че съм малко заразен - 50/50, както показват изследванията - едно положително и едно отрицателно. Пожелават ми крепко здраве и разговорът приключва. Обаждам се на 112, вече е понеделник вечер към 18 ч, и обяснявам, че ми трябва линейка за утре сутрин в 8,30 ч за повторен тест от коронавирус. Питат ме как се чувствам, казвам добре, само психиката ми не работи по горецитирания начин. Отговор: Ние да не сме такси бе, приятелю, ако си средно или много зле, звънни пак”, продължава разказа си Пандов. В крайна сметка се свързва с личния си лекар, който вече е уведомен от РЗИ, че пациентът е заразен, и той успява да му осигури линейка. На 24 март, екипиран с шапка, маска, ръкавици, очила, линейката го откарва във ВМА. Докато чака резултатите, си мисли: “Ами, ако цялата работа е една хубава постановка от конкурент или приятел. Без да знаеш, те дават на РЗИ, на МВР и си готов. Не можеш да мърдаш 14, 21 или 34 дни. Следят те през това време чрез единствения ти начин да се свържеш със света - твоя мобилен телефон, както и на жена ти.

Никой не поставя причината за тези действия под съмнение - държавната машина се задейства на база един непроверен резултат, както се оказа. Могат да те отстранят от дадена сделка или да те съсипят психически и финансово”.

На 25 март получава официални отрицателни резултати с подпис и печат от ВМА по имейл. Моли РЗИ да му свалят карантината, както и МВР да не го водят на отчет. Служител на РЗИ спазва процедурата и пуска имейл до личния му лекар. Пандов моли да пуснат такъв и до МВР – защото оттам могат да регистрират нарушение на периметъра, който обитава, и да му потърсят наказателна отговорност. Моли служителя от РЗИ да му изпрати този имейл, за да го разпечата и показва, ако някой го спре. Още не знае дали карантината му е свалена.

Затова според него резултати за COVID-19 от частни лаборатории без акредитация по съответната серия не са легитимни.

“Щом плащаме на частниците, те са длъжни да платят на референтната лаборатория за повторен тест. Не могат личните ни данни от частните лаборатории да се разпространяват без наше съгласие. Тестовете не могат да са платени при частниците, а при държавните лаборатории да са безплатни. Моята трагикомедия можеше да завърши с инфаркт или инсулт или грешно бизнес решение, посочва бизнесменът. И благодари на РЗИ, Бърза помощ и ВМА.

Пандов ще дари 3 респираторни апарата – два мобилни и един стационарен, на стойност 110 хил. лв. След като бъдат доставени, ще се консултира с щаба в коя болница да ги дари.

В момента преговаря и с ВМА, за да уточнят те от какви апарати се нуждаят и да направи още едно дарение.