Институциите отговарят на въпросите на читателите на в. "24 часа"

Имате въпроси във връзка с

мерките срещу коронавируса?

Ще ги зададем на институциите.

Имате сигнали за

нарушение на карантината?

Изпращайте ни ги на електронен

адрес [email protected]

или на тел. 02 942 2680 в

делничен ден от 10 до 18 часа

Читател иска да знае отговора на въпроса дали може ли да се използва за дезинфекция метилов алкохол, антифриз или ракия.

Ето отговора:

Най-доброто средство за дезинфекция на ръцете са алкохолните дезинфектанти. Тъй като вирусът има липидна обвивка, алкохолите го разрушават за секунди, обяснява д-р Георги Желев, преподавател в Тракийския университет по епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина. Той обаче предупреждава, че има подходящи и абсолютно неподходящи алкохоли за използване като дезинфектанти.

Етиловият спирт изчезна от аптеките и много хора сега питат дали могат да използват спирт за горене. Краткият отговор е НЕ, категоричен е д-р Желев. По-голямата част от спирта за горене на пазара съдържа метилов алкохол, който е силно токсична субстанция и може да доведе до тежки отравяния.

Хората знаят, че метиловият алкохол не трябва да се пие, но не знаят, че е токсичен и опасен и при външна употреба. Той може да се резорбира през кожата и да попадне в кръвта - ето защо използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и опасно. Не по-малка опасност има и при използването му за дезинфекция на повърхности, тъй като отделените метилови при, особено при закрити помещения, се вдишват от хората и могат да доведат до тежки отравяния.

В никакъв случай за дезинфекция на ръцете не бива да се използва и т.нар. ракия първак, която също съдържа основно метилов алкохол. Знае се, че не бива да се консумира, но масово хората правят грешка, като я използват за разтривки и масажи, без да си дават сметка, че настъпва резорбция през кожата.

Признаците на отравяне са от няколко минути до часове и дори дни след контакт с метилов алкохол - започва се с главоболие, световъртеж, повръщане, появяват се и проблеми със зрението.

Противоотровата е етиловият алкохол - пострадалият спешно трябва да изпие между 50 и 150 мл концентриран алкохол и да се извика Бърза помощ.