Лекари съобщават за драматични условия във френската област Елзас, граничеща с Германия. Те твърдят, че в университетска болница в Страсбург персоналът работи, макар че сред него има заразeни с коронавирус, а пациенти на 80-годишна възраст повече не получават лечение с респиратори, предаде ДПА.

Вместо това възрастните хора получават "пaпалиативни грижи с опиати и приспивателни", пише в доклад на Германския институт по медицина на катастрофите в град Тюбинген до регионалното правителство на провинция Баден-Вюртемберг, която граничи с Елзас.

Германските медицински експерти посетили в понеделник университетската болница в Страсбург според видения от ДПА документ, в който те предупреждават за "осезаема заплаха" от влошаващата се ситуация, предава БТА. 

Експертите призовават местните германски власти да вземат спешни мерки, за да бъдат подготвени в случай, че епидемията достигне същите размери и от другата страна на границата.

Според доклада им ежечасно в болницата в Страсбург постъпва пациент с нужда от респиратор.

Твърди се, че към момента в болницата има 90 легла, оборудвани с нужната апаратура, но болницата работела по разширяване на капацитета си.

Само трима от общо 90-те пациенти за интензивно лечение са под 50-годишна възраст и без предишни заболявания, се посочва в доклада.

Останалите здравни услуги в болницата са драстично намалени, ежедневно се извършва само по една жизненоважна операция за поставяне на байпас, всички операции на тумори са отложени, а амбулаторните операции са отменени, посочват лекарите.

Пациентите се изписват, стига да са в състояние да ходят и да не се нуждаят спешно от лечение, добавят те.

Елзас е един от най-тежко засегнатите райони на Франция. Голямо религиозно събитие с участието на много хора, състояло се в края на февруари в град Мюлуз, е свързвано с много от случаите там, както и на други места във Франция.