Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела, каза ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния оперативен щаб, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви

"Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", бе категоричен председателят на оперативния щаб.

Днес в Испания са похарчили половин милиард за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера - Германия. Сега всички искат да разберат. И аз искам да разбера за 5 минути, но няма как, коментира още ген. Мутафчийски по повод на бързите тестове.

Тестовете в момента на пазара имат едва 30% достоверност. Ние ще следим тенденциите, много се работи по посока на бързите тестове в Израел и САЩ. Със сигурност в даден момент ще има тест с висока достоверност. Въпреки че на тестовете пише, че са достоверни на 97%, това не е вярно. PCR тестовете са най-достоверни към момента, каза ген. Мутафчийски.

Той поясни, че процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде, допълни ген. Мутафчийски.

Този път България изпревари много други страни с мерките, които предприе, и е давана за пример, заяви ген. Мутафчийски.