Какво става в белия дроб при заразяване с Ковид-19

Коронавирусът бе открит при внезапен взрив на пневмония с неясен произход в края на 2019 г. Той предизвика пандемия, макар че повечето заразени от него имат само леки сипмтоми на настинка.

Според СЗО 80% от прихваналите Ковид-19 оздравяват без нужда от специално лечение. Само 1 от 6 се разболява сериозно и "му става трудно да диша".

Но какво прави вирусът в белите дробове на болния? В. "Гардиън" събра обясненията на експерти по въпроса. Според тях пневмонията е най-тежкото усложнение от вируса. Рискът от нея дели хората на 4 групи.

1. Най-леко засегната е "субклиничната" група - носителите на вируса са без симптоми.

2. Следват тези, при които инфекцията засяга само горните дихателни пътища. Те вдигат температура, кашлят и може да имат леко главоболие и конюнктивит. Но са доста заразни за околните.

3. Голяма група са потвърдените с проби носители на Ковид-19 и хората от персонала, който ги е обслужвал в болниците. При тях симптомите са като при грип, когато не можеш да идеш на работа.

4. Най-зле са тези, които развиват пневмония. В град Ухан стана ясно, че от всички потърсили лекар и дали положителни проби за вируса 6% са тежко болни. Според СЗО това са най-вече стари и болнави хора с високо кръвно, сърдечни болести и диабет.

Как се развива пневмонията?

Кашлицата и вдигането на температура са реакция на заразата на  дихателния проход, по който въздухът влиза и излиза от дробовете. Този проход се наранява и възпалява. Това на свой ред дразни нервите по него и само няколко прашинки предизвикват спазмите му - кашлица.

Още по-лошо става, когато заразата мине прохода и стигне зоните на газовия обмен кислород - въглероден двуокис. Те реагират, като изхвърлят причинилите възпалението вещества в алвеолите - фини мехурчета с въздух в  белодробните недра.

Когато и те се възпалят, отделят течност с възпалени клетки в нея и тя изпълва дробовете. Те поемат все по-малко кислород, с който да наситят кръвта. Така тялото започва да изпитва кислороден глад и не може да се освободи от въглеродния двуокис. И се стига до смърт от пневмония. Тя е вирусна, за разлика от повечето й разновидности, които се причиняват от бактерии. Нейният път е дълъг само 26 см, колкото е разстоянието от устните и носа до края на трахеята при аортната дъга. 

Как се лекува?

За жалост още няма открит начин да се спре развитието на пневмония при зараза с Ковид-19. Изпробват се съчетания от антивирусни препарати, но лекарите засега само облекчават състоянието на болния с интензивни грижи. Те включват и обдишване с апарати, които вкарват в дробовете въздух с много кислород с надеждата те да се справят.

Тогава има риск болният да се инфектира от бактерии и затова му се дават и антибиотици в големи дози. Но това не винаги помага. Болестта не се повлиява и хората умират.

Смъртността спада с цели 50%, ако болният е прикачен към апарат за инвазивно обдишване. Още 30% е спадът, ако лекарят е наясно колко точно да бъде налягането на вкарвания кислород, за да не се пръскат алвеолите. Иначе нивото на въглеродния двуокис в белия дроб се вдига и болният прави конвулсии, като се мъчи да махне нахлузената му маска. Тогава трябва да бъде седиран (упоен), за което не се иска кой знае колко опитна медицинска сестра.

И най-накрая - още 6-процентов е спадът на смъртността, ако болният през целия ден бива обръщан да лежи последователно по гръб, по корем и на хълбок.

Кой ще оживее и кой ще умре от тази пневмония зависи най-вече от възрастта - при над 65-годишните тя винаги е тежка. Без значение колко си здрав и енергичен, рискът да умреш от нея неизменно расте, защото с годините имунната система отслабва. Дори да го нямаше този вирус, от пневмония умират твърде много хора.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...