Със 70 % са паднали постъпленията в общината заради коронавируса

"Благодаря на всички, които са ангажирани в сферата на образованието. 1 950 учители работят в момента дистанционно с много добри резултати. 30 детски градини също работят дистанционно. В една от бургаските телевизии се пускат уроци. Благодаря Ви!". Това сподели днес кметът на Бургас Димитър Николов.

Той припомни, че местна фирма вече е започнала да произвежда защитни шлемове за лекарите в болниците. До края на седмицата ще бъдат изработени общо 100 броя. Започват да пристигат и първите количества защитни облекла, поръчани от Община Бургас на местни фирми. С тях ще бъдат заредени медицинските екипи, както и служителите на Домашен социален патронаж.

"Никой не знае докога ще продължи тази ситуация. Община Бургас е основния платец на всички извънредни разходи, които се правят ежедневно. Постъпленията в момента са с около 70 % по-малко от преди или за много кратък период започва да се натрупва вътрешен дефицит, а повече от 290 различни дружества ползват средства от Община Бургас", заяви кметът Димитър Николов. Той благодари на всички дарители - малки и големи, а в сайта на общината те са съобщени поименно. Там е поместена и банковата смека за дарения.

Община Бургас осигурява ежедневно и лични предпазни средства на лекарите в УМБАЛ-Бургас. Вече има средства, които са преведени от обявената от Община Бургас дарителска сметка за закупуване на апарат за кръвопреливане.

От днес е разпоредено на ръководството на "Бургасбус" да осигури съчленени автобуси в зоните с най-много пътници и още един допълнителен автобус, за да няма струпване на хора в сутрешните часове.

Също от днес екипите и териториалните директори раздават концентрат на домоуправителите, тъй като има проблем с намирането на пулвелизатори в търговската мрежа. Затова те трябва да го разреждат за обработка на общите части. 

РЗИ-Бургас ще предостави  половин тон спирт на Дезинфекционна станция, за да се осигури достатъчно дезинфектант за болници, магазини и блокове. Осигурени са нови 150 диспенсери, които ще бъдат поставени в търговските обекти, а наличните - в болници, магазини, публични сгради се следят ежедневно дали за запълнени. Всички КПП-та са осигурени с тоалетни и течащи мивки.

Към доставките за храна, освен възрастните хора и тези по карантина ще бъдат включени и хората от Съюза на военноинвалидите. В момента се извършват доставки по заявки на горещите телефони, на карантинирани хора и потребителите на Домашен социален патронаж.

Продължават дезинфекционните дейности в целия град. Обработват се автобусните спирки, билетните центрове и всички обществени сгради. Дезинфекцията на автобусите от градския транспорт е ежедневна. Филтрите на климатиците се мият през два дни. Общинската дезинфекционна станция работи на пълни обороти.

Събира се база данни за доброволци, които ще могат да се включат към екипите при влошаване на обстановката. На този етап се разчита на общинските екипи.

Продължаваме да се измерва температурата на всички пристигащи пътници на автогарите "Запад" и "Юг". Следи се за хигиената и дезинфекцията в пътническите салони на автобусите.

Здравните медиатори продължават работата си в ромските махали на територията на общината. Там продължава засиленото полицейско присъствие за изпълнение на разпореждането на кризисния щаб.