60 лекари, сестри и санитари от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" са поставени под карантина, след като 59-годишна медицинска сестра се разболя от коронавирус. Взети са проби на медиците, а целият 12-ти етаж на болницата е отцепен.  

Жената е имала контакти с всичките 20 болни в отделението, а от миналия петък си е у дома. Състоянието на превързочната сестра е средно тежко, но отива към сериозно, съобщи директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Манчева. 

"Ако в Клиниката по неврохирургия трябва да се приемат пациенти, те ще се пренасочват към другите болници. Надяваме се изследванията на всички пациенти и персонала да станат по-бързо и да са отрицателни", обясни управителят на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

Въведен е филтър на входа и всички пациенти влизат през Спешния център, където се измерва температурата им.

Това важи и за родилките. Ако носят лични предпазни средства, не е проблем да минат оттам, каза още директорът на здравното заведение.

УМБАЛ "Св. Георги" е втората болница в града, където пламва Ковид-19. Лекар и две сестри от спешното отделение на МБАЛ „Пълмед“ също са с положителни проби за коронавирус, и всичките им контактни лица, включително и медиците, са поставени под карантина. 

Общо лицата под лекарско запрещение в Пловдив и областта са 1867 души. 9 са вече установените случаи на заразени.